Nestorix - De Utrechtse gemeenteraad heeft Sharon Dijksma voorgedragen voor benoeming tot burgemeester van de stad Utrecht. Met deze 49-jarige, door de wol geverfde, politica krijgt Utrecht voor de derde keer een vrouwelijke burgemeester en eveneens voor de derde keer een eerste burger uit de rangen van de PvdA

Alle speculaties over de kansen van mogelijke kandidaten vanuit D66 of GroenLinks kunnen de prullenbak in. Het blijft stuivertje wisselen tussen PvdA en VVD in het Utrechtse.

Wat kan Utrecht verwachten van deze vrouw die ooit als jongste kamerlid werd beëdigd aan het Binnenhof. Als burgemeester is ze een onbeschreven blad, maar in haar politieke loopbaan, die inmiddels een kwart eeuw beslaat, heeft ze laten zien dat het een dame is die geen blad voor de mond neemt en de confrontatie niet schuwt. 

Zo veegde ze in 2009 na een dramatisch verlies van de PvdA bij de Europeese verkiezingen, als voorzitter van de commissie die het functioneren van de partij evalueerde, de vloer aan met de aanpak van de eigen partij bij deze verkiezing.

Als staatssecretaris van Economische zaken kreeg ze het aan de stok met de levensmiddelenbranche door haar steun aan een vernietigend rapport van Wakker Dier over kiloknallers en plofkippen.

Ze kreeg de Tweede Kamer over zich heen toen ze, als voormalig staatssecretaris van Verkeer en Infrastructuur, stelde dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat niet in staat was een fatsoenlijke milieurapportage af te leveren en dat de getallen over geluidsbelasting door de beoogde uitbreiding van Lelystad Airport van geen kanten klopten.

Als staatsecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap kreeg ze het aan de stok met Bas van der Vlies van de SGP. Dijksma zei in een lezing in 2009: ''Op school moet je mogen zijn wie je bent. In die zin is de school niet alleen de plek die fysieke veiligheid biedt; ook de geestelijke vrijheid dient er te worden beschermd. Op alle scholen zeg ik daarbij. Ook de islamitische en streng christelijke. Als kinderen daar bijvoorbeeld te horen krijgen dat het niet goed is om vrienden te zijn met mensen die niet gelovig zijn, kan dat niet door de beugel.''

Ongetwijfeld zal ze zich toen niet gerealiseerd hebben dat die uitspraak in de week dat de voordracht voor haar benoeming werd gepubliceerd, elf jaar later, nog niets aan actualiteit zou hebben verloren.

Utrecht krijgt, zoals dat heet, een bestuurlijk zwaargewicht als burgemeester. Natuurlijk vraagt het burgemeestersambt nog wat andere eigenschappen dan bestuurlijke daadkracht en ervaring. Utrechters zijn geen Amsterdammers en dat zal best even wennen zijn. Na woonervaringen in Groningen, Enschede en Amsterdam is Utrecht natuurlijk de beste keuze die je kunt maken.

Haar uitspraak als wethouder van Verkeer in Amsterdam dat ze “blij werd als ze een scanauto van parkeerhandhaving zag rondrijden” zal wellicht niet bij alle Utrechters als een aanbeveling gelden, maar een burgemeester die niet bang is om rechtuit te zeggen waar ze voor staat en wat ze meent past goed bij de gemiddelde Utrechter zoals ik die ken en dus wens ik haar en ons een succesvol burgemeesterschap in de mooiste stad van Nederland.