Nestorix - Utrecht kent geen grote pleinen zoals het Londense Trafalger square of het Pekingse plein van de Hemelse Vrede, om maar iets te noemen. Bij ons is het allemaal wat kleinschaliger en behelpen we ons met de, in ieder geval via Monopoly, nationaal bekende, Neude en het Vredenburg en een aantal vroegere kerkhoven zoals Janskerkhof en Domplein.

Dat de stad de laatste jaren enorm veranderd is, zie je onder andere terug in het gebruik van die pleinen. Het is nog niet zo heel lang geleden, dat veel van onze pleinen gedomineerd werden door gestald blik en de daarmee gepaard gaande auto’s die rondjes draaiden rond de schaarse parkeerplekken.

Daar moest ik afgelopen zaterdagavond aan denken, toen ik mij vermaakte bij het festival Uitgekookt op het Janskerkhof. Waar eerder de Neude getransformeerd is tot het grootste terras van Utrecht en regelmatige festivallocatie, is ook het Janskerhof voor een flink deel autovrij gemaakt en heringericht. Dat biedt ruimte voor leuke dingen zoals Uitgekookt. Het festival, dat een aantal jaren een plek had in het park aan het Lepelenburg, beleefde zijn eerste aflevering op de nieuwe locatie.

Het was een gouden greep van de organiserende horeca-ondernemers wat mij betreft. Wat is er prettiger dan op een mooie nazomeravond onder statige bomen met vrolijke mensen te genieten van lekkere muziek, een goed gesprek, de geur en smaak van lekkere hapjes en een drankje. Dat geeft mij in ieder geval het ware pleingevoel.

Eigenlijk zijn er zo langzamerhand nog maar paar plekken in de binnenstad over die weliswaar een pleinkarakter hebben, maar nauwelijks zo ervaren worden. Het toekomstige Vredenburgplein heeft zonder meer de potentie om iets moois te worden, maar veel zal afhangen van de inspanningen van de ondernemers rond het plein nadat de bouwput van Corio omgezet is in nieuwbouw.

Het is in ieder geval in de afgelopen decennia nooit gelukt om er iets van te maken. Mogelijk wreekt zich hier het feit dat het Vredenburg omringd werd, en waarschijnlijk ook in de toekomst omringd zal worden door grote landelijke winkelketens, die zich, in tegenstelling tot de enthousiaste lokale ondernemers op andere hotspots in de stad, niet erg betrokken hebben getoond bij de aantrekkelijkheid van de omgeving van hun bedrijven.

Wat dat betreft zal de invulling van de onderste laag van de nieuwbouw van Corio van groot belang zijn. Als die net zo naar binnen gericht is, als in het verleden, dan ben ik bang dat het weer niets wordt. Dat zou jammer zijn, want ook het Vredenburg verdient een pleingevoel zoals ik dat zaterdag op het Janskerkhof beleefde.

In de jaren vijftig en zestig kon je nog een kermis vinden op het Vredenburg. Foto: HUA