Nestorix - Notie. Weet u wat dat is: notie, of heeft u er geen flauwe notie van? Ik wist het niet maar ik heb er gisteren een gelezen.

Het Utrechts college van b & w is zo vernieuwend bezig dat ze zelfs de beleidsnota in de ban gedaan hebben. Nee, een beleidsnota is zo ontzettend 1.0, dat is niet vernieuwend genoeg. Vandaar dat er een notie gemaakt is over hun plannen met de bedrijfsvoering in de toekomst.

Nu is volgens het genootschap Onze taal een notie synoniem voor een begrip of een concept. Met andere woorden een soort basisgedachte die nog moet worden uitgewerkt. Dat was ook het gevoel dat ik overhield na lezing van al het managementjargon. Leren en ontwikkelen staan hoog in het vaandel. Dat geldt overigens niet alleen voor de ambtenaren.

Ook wij, eenvoudige stervelingen, moeten aan de bak want de liefde kan natuurlijk niet van een kant komen. Ik ben al vast begonnen met leren.

Zo gaat er zaakgericht gewerkt worden. Nu kan ik mij daar alles bij voorstellen maar toch maar even gegoogled en dan gaat me er toch een wereld voor je open. Er blijken zelfs kennisinstituten voor zaakgericht werken te bestaan. Terwijl het eigenlijk niet meer voorstelt dan dat je bijvoorbeeld gelijke aanvragen voor een bouwvergunning of een bijstandsuitkering gelijk behandeld.

In de notie staat: “We hebben een mooi begin gemaakt met zaakgericht werken, waarbij we alle informatie van de aanvraag tot het leveren verzamelen”. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat ik bij al die raadsbesluiten in het verleden volledig geinformeerd werd. Toch weer een illusie armer. Maar wel een prettig idee dat je bij een aanvraag in het vervolg niet voor joker allerlei informatie inlevert.

Ook een mooie vond ik 'aanlandplekken'. Ik dacht even aan de Havendienst maar dat had ik mis. Met bootjes had het niets te maken. Het blijken speciale buro’s te zijn, waar je maar heel kort werkt, bijvoorbeeld om je mail op te halen.

Het zou te ver gaan om u te vermoeien met mijn verdere zoektocht op Google naar alle, voor mij vreemde noties, die worden aangedragen, maar een laatste wil ik u niet onthouden. U wist dat nog niet maar het stadskantoor is zo multifunctioneel dat het ook een rugbystadion wordt. Men gaat namelijk werken volgens de scrummethodiek. Met z’n allen met de schouders tegen elkaar rammen, het probleem in het midden gooien en dan maar kijken aan welke kant het weer naar buiten komt.

Voor een verdere uitleg verwijs ik u naar Wikepedia, maar als u straks de gemeentesecretaris met een bebloedde kop over het Jaarbeursplein ziet wankelen, dan weet u dat de notie voortvarend wordt uitgewerkt.