Nestorix - De CDA-fractie in onze gemeenteraad heeft het College gevraagd om Willibrordus het zicht op de Domkerk terug te geven. Er staat een boom voor zijn neus en die arme heilige, die met een kerkje in zijn hand te paard zit, ziet zomers alleen nog maar lindeblaadjes. 

Die misstand moet van het CDA worden rechtgezet. Als het nu een beeld van Franciscus van Assisi was, zou er natuurlijk geen probleem zijn. Van deze heilige, die zijn naamdag omgezet zag worden in werelddierendag, wordt immers beweerd dat hij graag tot de vogels sprak en dan is zo’n boom als tribune wel handig. 

Van Willibrordus is niet bekend dat hij iets met dieren had. Hij kwam in de donkere Middeleeuwen vanuit Engeland naar de zompige moerassen van onze streken om die heidense Friezen te kerstenen. 

Hij wilde kerken bouwen, vandaar dat kerkje in zijn hand, en uiteindelijk kreeg hij het vervallen Romeinse castellum (het huidige Domplein) toegewezen als uitvalsbasis. 

De huidige Dom zou nog zo’n 500 jaar op zich laten wachten. Haar voorgangers stonden overigens op een plek die hij vanaf z’n huidige zichtlijn nooit zou hebben kunnen zien. Dus dat argument van het CDA slaat al vast nergens op. 

Laten we daarom eens proberen lateraal te denken. Niet als in een Pavlovreactie bij belemmering van het zicht de belemmering wegnemen maar zoeken naar een andere manier om dit zwaarwegende probleem aan te vatten. 

Draai het beeld om. 

Willibrordus staat nu met zijn kont naar de Janskerk. Ook niet echt een ideale pose. Een heilige die de kerk zijn rug toedraait, daar win je natuurlijk geen zieltjes mee. 

Bovendien is de Janskerk veel ouder dan de Dom en qua uitstraling veel meer in overeenstemming met de Romaanse bouwstijl uit Willibrordus dagen. Het moet hem een lust voor het oog geweest zijn. Tevens is zijn blik dan niet langer gericht naar het zuiden maar naar het Noorden waar hij naar toe moest. 

Zo moeilijk kan het niet zijn om die knol om te draaien.  Als we Jan van Nassau kunnen laten verkassen dan moet dit een eitje zijn. 

Ik weet niet hoe lindebomen het doen op paardenmest maar dat zal vast wel goed gaan. Kortom, iedereen tevreden en dan kunnen raad en college zich weer gaan bezighouden met de echte problemen van Utrecht.