Nestorix - Er zijn van die situaties waarin je het als bestuurder altijd fout doet en waarbij je van te voren weet dat een deel van de samenleving over je heen zal vallen. 

Als burgemeester ben je de lokaal verantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid. Dat betekent dat je van te voren moet bedenken wat er in bepaalde situaties mis zou kunnen gaan en welke maatregelen nodig zijn om dat misgaan te voorkomen. 

Natuurlijk doet die burgemeester dat niet alleen, maar hij is wel de enige die wordt afgerekend op het resultaat. 

De beslissing om geen Ajax-supporters toe te laten bij de eerstvolgende wedstrijd FC Utrecht-Ajax is een sprekend voorbeeld van de (Engelse) uitdrukking: “It is lonely at the top”.

Dat die beslissing de kans op ongeregeldheden voor, tijdens en na de wedstrijd in het kader van de openbare orde en veiligheid minimaliseert is helder. 

Dat Ajaxsupporters op deze wijze collectief gestraft worden voor een misstap van een deel van de Bunnikside op 5 april van dit jaar en dus de gedupeerden zijn van deze beslissing is al even helder. 

Doordat FC Utrecht via een “slimmigheidje” een deel van de straf van de KNVB ontduikt, door de Bunnikside toe te staan zich over het stadion te verspreiden, leggen ze willens en wetens een groot probleem op het bordje van de burgemeester. 

Dat weten ze bij de club natuurlijk heel erg goed. 

Het verspreiden van de raddraaiers over het hele stadion maakt het handhaven van de openbare orde in en buiten het stadion onevenredig veel zwaarder. 

Dat de burgemeester en de politie geen lust hebben om voor die rekening op te draaien snap ik, maar misschien was het verbieden van de wedstrijd onder deze, door FC Utrecht veroorzaakte, condities wel eerlijker en beter geweest. 

Blijkbaar vinden ze het bij FC Utrecht sportief en passend om bij een opgelegde collectieve straf niet de eigen supporters maar die van de tegenstander te duperen. Dat de KNVB deze laffe truc van FC Utrecht lijkt te accepteren, vind ik tekenend. 

Zoals gewoonlijk lopen de eerstverantwoordelijken voor een goed verloop van het voetbal weer eens weg voor hun verantwoordelijkheid en mag de burgemeester de natte zak dragen. 

Ja Jan, it is lonely at the top.