Nestorix - Zaterdag begint mijn gele koorts weer. Dan bedoel ik niet die vreselijke tropische ziekte maar het Tourvirus, waardoor ik elk jaar in de maand juli getroffen word. Voor mij betekent dat ’s middags eerst Radio Tour de France op Radio 1 en daarna het Belgische Sporza of onze eigen NOS Sport met Herbert en Maarten.  

Als ik met mooi weer zelf ga fietsen, dan toch altijd met een  radiootje in het oor en altijd zo rond half vijf ergens aanleggen waar een TV staat met de tour er op. Zo gaat dat al jaren. Vroeger met de  legendarische verslagen van Theo Koomen, achter op de motorfiets van niet bestaand tunneltje naar tunneltje scheurend. Na de finish  de  columns van De Kneet vol humor en zelfspot.

Zelfs  in de tijd  dat ik wist dat het hele peloton stijf van “den drog” op de fiets zat, bleef het mij toch mateloos boeien. Het fenomeen dat 200 mannen zich gedurende drie weken het snot voor de ogen fietsen voor een geel of groen T-shirt.

Meer dan drie duizend kilometer over hoge bergen en door diepe dalen met een gemiddelde snelheid tussen de dertig en veertig kilometer per uur. Het blijft heroïsch. En dan te bedenken dat ik me zelf al een hele piet vind, als ik op één dag heen en weer naar Rhenen, Bodegraven of Amsterdam ben gefietst.

Twee jaar geleden ben ik voor het eerst bij de start van de Tour geweest. In het Belgische Luik werd de proloog gereden en de hele stad was in de ban van het fietsen. Ze zeggen altijd, dat je iets moet hebben meegemaakt om het te begrijpen. Ik ben er niet van overtuigd dat die stelling altijd opgaat, maar waar het de Tour betreft, onderschrijf ik hem, sinds die zaterdag in België, van harte.

Ik heb genoten en met mij heel veel anderen. Natuurlijk valt er van alles af te dingen op zo’n groot evenement en op de organisatie. Ik kan zonder enige moeite wel twintig argumenten noemen  waarom je er tegen zou kunnen zijn. Ik heb ze in de afgelopen jaren, bij de discussies in de stad, allemaal voorbij horen komen, en soms ook zelf naar voren gebracht.

Maar dat laat onverlet dat ik me nu al kan verheugen op volgend jaar als de renners tijdens de proloog  over de Maliebaan racen met een verzet van 53-11 en op de volgende dag als het peloton onder de Dom doorgaat. Dat is die gele koorts die mij de komende drie weken al de voorpret zal bezorgen voor Le grand Depart sous Le Dom in 2015.

Nestorix