Nestorix - Ik kan zo langzamerhand geen lijsttrekker meer zien. Na drie weken campagne voor de Tweede Kamer verkiezingen ben ik totaal overvoerd met slogans, indringende blikken en praatjes via de reclame, en beloften over hoe mooi het allemaal wordt in Nederland en de wereld als ik Jan of Piet stem. 

Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen redenen om wel of juist niet op een bepaalde partij te stemmen. Voor de een is dat de inkomenspolitiek, voor de ander de gevoelens van onbehagen over het aantal mensen dat graag naar Nederland wil komen omdat het hier zo tof lijkt te zijn en voor weer anderen de zorg voor ouderen en gezondheid. 

En laten we vooral ook milieu en klimaat niet vergeten. 

Ik ben net zo’n gewone Utrechter als alle andere bewoners van ons fijne stadje. In een vorige column heb ik al eens gemeld wat ik vind van al het gedebatteer over de Nederlandse identiteit en de normen en waarden, dus het zal niemand verbazen dat ik mijn rode potlood niet zal laten sturen in die richting. 

Maar wat dan wel. 

De kloof tussen arm en rijk en daaraan gekoppeld ongezond en gezond is in Utrecht evident aanwezig. Elke Utrechtmonitor laat dat duidelijk zien, dus inkomen en gezondheidzorg zijn belangrijke keuzepunten voor de toekomst van onze stad. 

Dat zelfde geldt voor bereikbaarheid. Ben je voor een verbreding van de A27 dan moet je VVD, D66 of PVV stemmen. Vind je dat extra asfalt niets oplevert en dat je het beter in openbaar vervoer kunt stoppen dan moet je aan de linkerkant van het politieke spectrum zijn. Amelisweerd zal je dankbaar zijn.

Wil je dat er ook voor mensen met een kleine beurs nog wat te huren valt in onze stad of wil je vooral ruimte bieden aan aan mensen met een dikke beurs die geen moeite hebben met huren van 1500 euro of meer. Kiest u maar. 

Er valt van alles te kiezen en ook ik vind het heel moeilijk om een goede keuze te maken. Vergeet vooral niet om te gaan stemmen. Want al word ik niet warm van het gepraat over normen, waarden en identiteit, het laat onverlet dat dit land een parlementaire democratie is en dat gebruik maken van je stemrecht de beste manier is om dat te bewaren en te beschermen. 

Veel succes met uw keuze en mocht u toevallig op het stembureau komen waar ik voorzitter ben, ik heb heerlijke paaseitjes voor u.