Nestorix - Utrechters maken zich zorgen over al het waterverkeer door onze fraaie stad. 

Nu kan ik me weinig leukers bedenken dan bootje varen. Waarschijnlijk hebben mijn jeugdervaringen op de Loosdrechtse en Breukelerveense plassen daar de basis voor gelegd. 

De meeste Nederlandse steden zie je op z’n mooist als je via het water binnenkomt. Eeuwenlang was dat immers de meest comfortabele manier van verplaatsen en dus was het aanzicht vanaf het water het eerste visitekaartje van de stad. 

Een boottochtje langs de Vecht vind ik nog altijd een feest. Zeker sinds de waterkwaliteit drastisch is verbeterd. Je wordt niet meer geconfronteerd met oude matrassen, kadavers en vreemde geuren en kleuren vanwege de lozende industrie zoals in de vroege jaren zestig. Dat geldt ook voor de Utrechtse grachten en singels. Van open riool naar favoriete verblijfplaats op mooie zomerdagen. 

Rondvaartboten, plezierjachten, waterfietsen, kano’s. Kortom, alles wat drijft wordt gebruikt om te genieten van het water.

Bovendien is Utrecht een belangrijke doorvaartroute voor plezierjachten die van het zuiden van ons land naar het noorden willen, en vice versa. Zeker voor de kleinere scheepjes is de route via de stad en de Vecht een belangrijk alternatief voor het drukbevaren en woelige Amsterdam-Rijnkanaal. 

Het gevolg is dat de Oudegracht in het vaarseizoen (mei-oktober) een onmisbare schakel is in het Nederlandse vaarwegennet. Dat vermenging van die drukte met het lokale waterplezier zo af en toe de nodige problemen geeft, is daarom niet verwonderlijk. 

Zeker niet als je bedenkt dat de, langs de gracht gesitueerde, verhuurbedrijven voor kano’s en waterfietsen een continue stroom ongeoefende watersporters aan het ruime sop toevertrouwen. Je kunt het vergelijken met een fietsenverhuur voor mensen die nog moeten leren fietsen langs de A2. 

Misschien dat het een idee is om juist die verhuurders een plek te geven aan het Paardenveld en of bij het Griftpark.

Dan hebben hun klanten in ieder geval een paar honderd meter oefenruimte voor dat ze voor de leeuwen gegooid worden, zoals nu bij de Stadhuisbrug.

Het zal het bootje varen in Utrecht een stuk aangenamer maken.