Nestorix - Vroeger toen ik nog een klein jongetje was, werd ik op zondagmorgen altijd wakker met “Weer of geen weer”. Dat was een radioprogramma over alles wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit. Althans, zo sloot Dr. Fop. I. Brouwer, die in dat programma een wekelijkse column had, steevast zijn bijdrage af. 

Hij besprak al het wonderschone dat de natuur ons te bieden had. De term groen, in verband met natuurbehoud en milieubewustzijn bestond nog niet. Salamanders mocht je nog gewoon vangen en je konijn ging met de kerst gewoon de pan in. Toch was dat programma voor mij wel een eerste aanzet om anders naar de natuur te gaan kijken en nog altijd luister ik op zondagmorgen regelmatig naar het programma “Vroege vogels” de opvolger van “Weer of geen weer”. 

Waarschijnlijk dat ik daarom ook met belangstelling het jaarverslag Dierenwelzijn van de gemeente Utrecht 2015 heb gelezen.

Je denkt er niet altijd aan maar er loopt, kruipt, huppelt en vliegt heel wat dierlijks in onze mooie stad. Honden, katten, ratten, al dan niet vliegend, en meeuwen dat weet je natuurlijk wel. Een merel, een koolmees en een mus kan ik ook nog wel ontdekken.  

Maar het was toch een verrassing om te lezen dat er meer dan veertig soorten bijen in Utrecht van bloem tot bloem zoemen. Ik wist niet eens dat er zoveel soorten bijen zijn. 

Zo had ik me ook niet gerealiseerd dat het hoofdgebouw van de NS, dat wij allemaal de Inktpot noemen, de belangrijkste overwinteringsplaats van vleermuizen is. Ik zie wel eens paar van die beesten in een warme avondschemering rond de flat fladderen maar dat ze hier hun winterpaleis hadden was toch weer een nieuw weetje. 

Overigens is de titel van het rapport wel een beetje misleidend. Er staan weliswaar heel veel lijstjes met aantallen per soort in en wat de diverse instellingen zoals Dierenambulance, het Utrechts Asyl en de Vogelopvang aan aantallen te verstouwen krijgen, maar over het welzijn van al die Utrechtse beesten is er niets te vinden. 

Geen gegevens over geconstateerde dierenmishandeling, geen gegevens over “ongedierte” bestrijding, laat staan hoe we dat doen. 

Mogelijk dat een volgende rapportage ook eens wat over die aspecten kan vertellen want dat die beesten er zijn is mooi, maar ik wil ook wel weten of ze het een beetje gezellig hebben in Utrecht.