Koos Marsman - Wa zo opvallend is, is da die Anton Geesink in ze ouwe leven as 'n brombeer is weggezet. Maor je kon eg lache met die Wijk C'er. Bij 't Uterechse Arrechief hadde ze zondag 'n praotje over Anton en doar waoren mannen zoas Joop Mackaay en Theo Klein (geboren Wijk C'ers) die de grôte man as klein jochie hadde leren kennen, en die daorna vrienden voor 't leven waren.

Wa ze zeien war da Anton spontaon war en behulpzaom voor wie hem goe war. Theo Klein ha zellefs ze karriejere as sjournalis an Anton te danken en dankzij  de lessen van hem om auteriteiten te wannetrouwe maokte Klein 't tot boas van de parrelementaire sjournaliste bij de Vollekskrant.

Geesink had volleges Mackaay en Klein de egte Uterechse humor van jennen. Veel mense kenne da alleen as zeiken, maar het ultieme jennen is juis op de goeie wijze da zeiken uitbuiten. En as je da goe doe, is 't ook humor, om te lachen. Dus de enige die Japanners voar zeik kon zette war Anton omda die de eunige Uterechter is gewees die Japanners ook eg kon respecteren.

Daorom ook war hij degene die er mee door kon een grap te maoken, die vandaog de dag as foute mop door zou gaon. "Wit je waorom jullie spleetogen hebbe", zei Anton tegen een paor Japanners. "Omda jullie veel rijs eten en as je dan moe poepen moe je flink..." en dan zette Anton ze ogen knijpend op de spleetstand. De Oosterse gassies laogen in 'n deuk. Beledig? Ben je gek. Die lange boven hun uit stekende Anton Geesink war voor hun 'n afgod en die mog bes 'n grap maoken.

Koos Marsman

Stadsgids en commetator

(Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit het Stadsblad van 3 december 2014)