Ech orregineel is 't nie, maor 'n hoag rad van fortuin zou nie misstaon aon 't Smakkelaorsveld. Op zich 'n goe plan van die Hansie Berends, die de stille krach van Leefbaor Utrech war. De boel 'n bietsie opfleuren in die bouwput, as je dan omhoag gaot vanuit die fietsenzee vergeet je alle misere terwijl je over 't stadsjie uit kan kijken.

De wethouwer het gezeg dat ie het laot onderzoeken, maor dat Rad van Fortuin mag geen geld gaon koste. Da heb ie fout, want hij heb 'r maor liefs twee ambtenaoren op gezet en die lui kosten sowieso geld!

Maor laot ze aon de gang gaon, dan zullen ze met 'n rapport komme da 't allemaol moeilijk lig ('staot' eigenlijk, want zo'n ding gaot de luch in). Waorom? Nou, omda de buren van 't Smakkelaorsveld zullen prottestere. Die motte zo'n hoog ding nie voor hun deur.

Je geloof 't nie, maor er wonen in flatsjies langs 't Smakkelaorsveld mensies in appartementsjies en die krijge met zo'n Rad gewoan wa inkijk. Weg is hun prive. De voorzitterd van de bewoanerskommissie het publiekelijk zich nog ingehouwe maar bewoaner Karel het me gezeg da ze zo'n draoiding nie voor hun neus willen, en ook nie omda ze behalve voar de inkijk, bang zijn tureluurs te worre van iets da de hele tij staot te draoien.

Ze zijn al bij de tegenstanders van de windmolens langs gegaon voar advies. En zo kos dat plannetsjie van Berends de gemeenschap toch weer geld. Laot mij dat rapport maor schrijve, ik doe 't graotis wan ik ken de conclusie al: Ken nie!

Koos Marsman

Stadsgids en commetator

(Deze column stond eerder in het Stadsblad)