Column - Rene van Maarsseveen

Vrijdag in de namiddag kwam ik Charles, een inwoner van Lunetten, tegen. Hij was op weg naar een kroeg en nodigde me uit mee te gaan. Hij had wat te vieren. De straatprijs van de postcodeloterij was op zijn wijk gevallen, begreep ik later, en hij speelt met drie loten mee. De rondjes voor de hele zaak stromen even later uit zijn zak, terwijl de trekking van de postcodeletters voor de grote bedragen nog moet plaatsvinden.

De kans is klein dat hij meer krijgt dan 1,6 miljoen euro gedeeld door alle deelnemers aan de postcodeloterij in Lunetten en hun loten, denk ik terwijl Charles verderop in de kroeg even meer vrienden heeft dan ooit.

Ik zit aan een tafeltje bij het raam. Naast me zitten twee aantrekkelijke vrouwen. Ze zijn meer geïnteresseerd in hun mobiele telefoon dan in mij. Wellicht roepen ze op dit moment meer mensen op naar de kroeg te komen, Charles heeft gewonnen.

Ik kijk nog een keer naar Charles die bij de jongens aan de bar de gevierde jongen is en ik mijmer naar Lunetten. De wijk heeft ruim tienduizend inwoners las ik een jaar of twee geleden. Dat zullen er nu 11.000 zijn. Ongeveer de helft daarvan zijn eenpersoonshuishoudens, met andere woorden alleenstaanden. Deze 5.500 mensen wonen niet allemaal alleen, want er zijn veel studenten in Lunetten.

Wanneer alle gezinnen met kinderen ook worden meegenomen in de telling, komt de gemiddelde grootte van een huishouden in Lunetten op twee. Het aantal woningen is ongeveer 4500. Dat zijn vanzelfsprekend niet allemaal deelnemers aan de Postcodeloterij en ook heeft niet elke deelnemer evenveel loten of gespaarde Kanjerpunten.

Stel dat in elke woning met één lot wordt meegespeeld, dan krijgt iedere deelnemer 355 euro. Gezien zijn uitgavepatroon vanavond zal Charles zijn spaargeld moeten aanspreken om de rekening te voldoen. Wanneer de helft meedoet aan de postcodeloterij, stijgt de uitbetaling naar 710 euro.

Het is echter onbekend hoeveel loten zijn gekocht in Lunetten en de verdeling van loten is veel grilliger dan door mij kan worden ingeschat; dat bijvoorbeeld één gezin zeven loten heeft en een ander slechts een. Correct berekenen hoeveel Charles krijgt voor zijn drie loten, of tekort komt, is dus nauwelijks vooraf te berekenen.

Thuisgekomen kijk ik op internet. Daar vind ik een bericht waarin staat dat Lunetten 1400 deelnemers aan de postcodeloterij heeft. Hoeveel loten per deelnemer is echter onbekend. Stel dat de drie loten van Charles een gemiddelde zijn, dan krijgt hij ongeveer 1150 euro. Of hij daarmee uitkomt weet ik niet. Hoe dan ook, hij was vanavond even koning Postcodeloterij. In ieder geval in de kroeg.