René van Maarsseveen - Ter voorbereiding van een boekje met als titel ‘fit en gezond in zeven dagen’ voer ik gesprekken met verschillende mensen. Vorige week ging het daarbij over wandelen. Daarbij zei één van de gesprekspartners ‘ken je de oudste wandelroute van Nederland al, een boekje van de ANWB?’

Ik moest ontkennend antwoorden, maar ik was natuurlijk wel geïnteresseerd. Kort na thuiskomst had ik de pdf van het 100-jaar oude boekje gedownload en de App geïnstalleerd op mijn iphone. De wandeling bleek ondergebracht in een wandelingen App van IZI.Travel. Die toepassing bevat talrijke wandelroutes die door allerlei organisaties zijn geplaatst, zoals musea, natuurverenigingen en de ANWB. Meerdere routes zijn daarbij met foto’s, video’s en geluidsopnamen verluchtigd.

Na het bekijken van de oudste wandelroute ging ik andere routes bekijken. Vanzelfsprekend zocht ik daarbij ook naar Utrecht. Het viel tegen. Drie routes slechts. Eéntje rondom de Dom, een wandeling die meer een bezoek lijkt in het pand van Bartholomeus en een wandeling langs gast- en weeshuizen, waar er veel van waren in Utrecht.

Henk Denneman

Met nostalgie denk ik terug aan de stadswandelingen die ik met ondernemersclub SOG maakte door de binnenstad. Utrechts Gilde-lid Henk Denneman leidde ons daarbij  rond door historisch Utrecht. Hij vertelde allerlei details van huizen en straten. Hij speelde daarbij in op de sfeer in de groep. Die wisselde soms per straat, want alle deelnemers aan de wandeling hadden hun eigen ervaringen met de straten van Utrecht. Dan werd Henk aangevuld of bezorgde een opmerking hem een andere invalshoek.

Dat gaf de wandelingen een extra dimensie. Los daarvan waren verhalen van Henk altijd al interessant. Je hoorde daarin zijn uitgebreide kennis van de stad en de passie die hij had die kennis met anderen te delen.

Prachtig vond ik het als we door een straat liepen waar ik als kind dagelijks doorheen kwam. Dan wees hij bijvoorbeeld op een tegel in een muur. Die zat daar al tweehonderd jaar en ik was er waarschijnlijk al tweehonderd keer voorbij gelopen zonder het te zien. Die eenvoudige tegel, daar kon Henk dan een prachtig verhaal bij vertellen

Met Henk Denneman zou ik wel weer eens op dezelfde manier door de stad willen lopen. Maar helaas is hij drie jaar geleden op 82-jarige leeftijd overleden. Wat zou het mooi zijn als de wandelingen die hij met ons maakte werden opgenomen in bovengenoemde App. Of de ongepubliceerde boekjes die hij schreef over de wijk Wittevrouwen en over de Amsterdamsestraatweg.

Utrecht promotie

Tenslotte vraag ik me af hoe het verder officieel staat met wandelingen in Utrecht. Niet die van het Gilde, maar van Utrecht Promotie. Vorige week schreef ik over de wandelingen van Susanne Canisius,  maar die zijn vooral voor buitenlandse journalisten. Hoe zit het met wandelingen voor de vele toeristen die we hier volgend jaar verwachten na de publiciteit rond de Tour de France. Kunnen die niet al vast enthousiast worden gemaakt met een paar mooie routes op de internationale app van IZI-travel. Is dat wat Utrecht Promoters? Doe er gelijk, als eerbetoon, een karakteristieke Denneman-wandeling bij.