Rene van Maarsseveen - Nadat begin januari de champagneroes is weggetrokken overzie ik het komende jaar. Er komt natuurlijk weer een verjaardag aan, zoals elk jaar. Een feest waarop ik mijn geboortedag vier dus. Eén of twee vakanties, vooral perioden van even afstand nemen van werk, zal ook dit jaar wel lukken. Olympische Spelen, internationale voetbaltoernooien en andere grote evenementen zijn er dit jaar echter niet.

Dit wordt het Jaar van de Fiets, besef ik. En dat nog wel in Utrecht. Dat het maar twee dagen duurt vind ik jammer. Kunnen we daar niet wat aan doen? In aanloop naar die wielerwedstrijd zou je toch minstens drie weken wielerfeest moeten hebben in Utrecht. Dat is zowel leuk voor de bewoners als voor iedereen die er zijn voordeel mee kan doen.

Op de site www.tourdefranceutrecht.com lees ik de slogan ‘de tour een week in Utrecht’. Daaronder in de tekst bestaat die week nog uit vijf dagen. Bij nader lezen is het hemelsbreed gehanteerd en blijven er vier dagen over. De wielrenners komen op donderdag, fietsen op zaterdag een tijdritrondje in Utrecht en fietsen zondagochtend de stad weer uit.

Gelukkig zie ik, net voor ik me zorgen (valt wel mee hoor) ga maken, op de site www.utrecht2015.com dat er het half jaar voor de Grand Depart al wat activiteiten zijn gepland. Sommige wat kort en lang tevoren en/of met een stevige draai enigszins geforceerd naar het wielerevenement gericht. Daarnaast enkele heuse opwarmertjes naar het tweedaagse Utrechtse wielerfeest.

Evenementen

Zoals in het Louis Hartlooper  Complex. Daar start een tiendaagse met wielerfilms, een paar dagen voor de tijdrit begint. Of het evenement Podium van Utrecht heeft in het Stadskantoor een programma exposities en concerten waarvan vele met het thema ‘fietsen’. Deze activiteit duurt van 3 maart tot de zondag dat de renners de stad verlaten.

Ik lees nog wat verder in het programma en ik word geleidelijk enthousiaster. Dit gaat toch nog een mooie evenementenjaar worden. Alles gericht op dat grootste jaarlijkse evenement dat dit jaar in Utrecht start. Ik vind nog een bodempje champagne in een open fles. Met één teug drink ik het leeg op dit nieuwe jaar.

Een lege fles en karton

Vanochtend zag ik de lege fles in de kelderkast waar het wacht op mijn gang naar de glasbak. En hoe het kwam weet ik niet, even was er het schrikbeeld van de foto die ik zag bij de column van Jeroen Wielaert op deze site. Afval van kartonnen dozen op de Stadhuisbrug achter de logo-presentatie van de Grand Depart. We hebben de neuzen toch wel allemaal dezelfde kant op staan, dacht ik.

Karton op de Stadhuisbrug. Foto: Ton van den Berg

Het kan toch niet zo zijn dat middenstanders uit de binnenstad, die straks mee gaan profiteren van de Tour in Utrecht, zo hun ongerief over afvalophaal tonen. Hebben die lui dan niet de creativiteit om dat zelf op een andere manier op te lossen, anders dan te wachten (en eisen) dat ambtenaren dat oplossen.

Ondernemers, breng het zelf naar een muziekvereniging die er hun instrumenten mee betalen of organiseer met een wielervereniging dat ze het papier en karton inzamelt om een activiteiten rond de Grand Depart te financieren. Dan dragen jullie met je ongemakken positief bij aan een fantastisch wielerjaar.

Goh, wat een leuk idee. Ik heb nog een fles staan. Ik denk dat ik mezelf op nog een glaasje champagne trakteer.