In deze regelmatig terugkerende rubriek ziet u steeds een recent gemaakte Utrechtse foto.

Wanneer: zaterdag 4 september 2021, 19.06 uur

Wat? Vrijdag onthulden wethouder Anke Klein en Daan Crone, de jongste kleinzoon van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone, een attentiesteen bij het voormalig woonhuis van de schrijver: Van der Duijnstraat 2 in Oudwijk.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Cornelius Carolus Stephan Crone op slechts 36-jarige leeftijd overleed. Kees Crone was een schrijver van verhalen waarin ‘zijn’ stad Utrecht een grote rol speelde. Veel van die verhalen schreef hij op zijn zolderkamer aan de Van der Duijnstraat. Sommige van die verhalen zijn nog nooit in boekvorm gepubliceerd.

Crone-kenner Marijke van Dorst nam onlangs het initiatief voor ‘Alweer regen’. Dit boekje, uitgekomen bij de Statenhofpers, is een uitgave van vroeg werk van Crone: nog niet eerder in boekvorm verschenen verhalen die hij schreef als gymnasiast onder meer aan het Utrechtse Sint Bonifaciuslyceum. Dit boekje werd tevens gisteren gepresenteerd.

De attentiesteen bevat ook een QR-code, die passanten (met een smartphone) toegang geeft tot achtergrondinformatie over leven en werk van C.C.S. Crone. Maar u kunt ook hieronder kijken.

Door: Jim Terlingen


Artikelen op Nieuws030:
De Utrechtse beeldengalerij - Man met schuiftrompet (2020)
Schrijversplekken (2016)
Citaat Crone onthuld (2014)
Mijn vader, de jonggestorven C.C.S. Crone en zijn Utrechtse verhalen (2014)
100 jaar C.C.S. Crone in expositie in Stadhuis (2014)

Websites:
Statenhofpers over 'Alweer regen'
Schrijversinfo
Dodenakkers
Oud-Utrecht (pdf)


Zie hier de vorige Kiek.