Anaï Garcia gaat voor Nieuws030 door Utrecht onder de titel: Ik verwonder mij over... fietsen in Utrecht.

Al een jaar lang fiets ik vanuit Oog in Al richting het centrum naar mijn werk of om even de stad in te gaan. Rond het Centraal Station zijn al meer dan een jaar werkzaamheden aan de gang. We weten allemaal dat er mooi nieuw stationsgebied voor in de plaats komt, dat trouwens alweer voor een deel af is.

Als je, net als ik, deze route vaker afgelegd hebt, weet je dat het altijd weer een verrassing is welke kant je nu weer uit moet. Dan is het ene fietspad af en word je via een ander, tijdelijk fietspaadje geleid. Soms doen de stoplichten het opeens niet en wordt de boel geregeld door gele jasjes, dan weer worden wegen afgezet en fietspaden gesloten.

En in een drukke fiets-ochtendspits kan dat de nodige stress meebrengen. Vloekende moeders met bakfietsen, sjezende mannetjes in pak en mompelende, boze studenten met een peuk in de mond. We gunnen elkaar geen voorrang meer, willen snel op de plaats van bestemming zijn en trappen tegen alles aan wat vernieuwd wordt. Irritante werkzaamheden!

'We gunnen elkaar geen ruimte meer'. Foto: Ton van den Berg

Nu is ook een deel van de Leidseweg afgesloten, waardoor fietsers massaal via de Kanaalstraat fietsen… tja en dat is nog eens linke soep. Toeterende auto’s, groenteboeren midden op straat, scootertjes en gestresste fietsers allemaal op één weg doet ons geen goed. ‘Kijk uit!’ ‘Godverdomme!’ en andere heftige uitspraken worden als ochtendspreuk naar elkaar toegeworpen.

Wat hebben we het toch zwaar… dat een fietstochtje naar werk of school zoveel stress geeft. Maar toen was daar eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Het fietsbruggetje is af! Vorige week werden we op het Vredenburg opeens naar het splinternieuwe bruggetje voor fietsers en bussen geleid. Het zonnetje scheen, het bruggetje glunderde je tegemoet… Mensen keken verschrikt om zich heen. Waar moeten we nu op schelden? We hebben een fietsbruggetje en het is nog, tja… mooi ook… Mijn geluk kon niet meer op.

Wat fijn dat Utrecht, ondanks alle stopborden en opengelegde wegen, toch zo’n handig bruggetje heeft gekregen. Ik fiets er elke dag overheen. Met een glimlach. Jij ook? 

 -

Anaï Garcia publiceert nog meer blogs via: feelgoodnow.nu