Anaï Garcia gaat voor Nieuws030 door Utrecht onder de titel: Ik verwonder mij over... gevaarlijke fietsers in ons stadsie.

Woon je in Utrecht? Ben je opgegroeid in Utrecht? En fiets je wel eens in de stad? Dan weet je vast wel dat fietsen in de binnenstad van Utrecht voor een niet Utrechter eigenlijk niet te doen is. Wij sjeezen gewoon de gracht af, tussen de toeristen en smalle straatjes door. Rinkelend met onze belletjes en af en toe een kwaad woord naar voetgangers (ja hoezo, alles in de binnenstad is toch terrein voor fietsers?). Maar ook wij ervaren fietsers in hart en nieren hebben zo onze vijanden op fiets-gebied.

Allereerst: de bakfietsen. Ja, moeders met een stuk of drie ettertjes die vervoerd moeten worden in die irritante bak omdat ze zelf niet willen fietsen. Kinders op de weg, niets mis mee! Ik kijk wel uit en wil best mijn tempo vertragen want als kleintje op de fiets ben je een held in het centrum van Utrecht! Maar die bakfietsen… Het gaat traag, ze denken dat het hele fietspad van hen is (wat ook wel zo is want je kan er gewoon niet langs) en ze verstoppen dus het hele verkeer. Bakfiets = kakfiets!

Ten tweede: de wielrenners. Mag ik even…? Mooie ritten maken doe je maar in de natuur en als je dan een stukje stad mee moet pakken omdat het niet anders kan, zorg er dan voor dat je niet afsnijdt, niet inhaalt op plekken waar het niet mag, niet gaat fiets-bumperkleven en ook niet gaat zuchten en puffen of erger nog je middelvinger opsteekt als je even wat van vaart moet minderen. Beste wielrenners hebben jullie een lesje sociaal in het verkeer nodig?

En last but not least: de fietsers met telefoontjes in de hand. Bellen, appen, skypen en facetimen het kan volgens mij allemaal tegenwoordig op de fiets. Het gaat helaas ook vaak genoeg mis dus niet alleen vervelend als je er achter rijdt maar ook nog eens levensgevaarlijk!

Deze drie fietsgroepen vormen irritaties en gevaar in de binnenstad van Utrecht. Maar vergeet niet: we hebben ook leuke fietsgroepen als fluitende fietsers, zingende fietsers en sociale fietsers (die gewoon een praatje maken). Gelukkig maakt de mengeling van deze fietsgroepen het fietsverkeer in Utrecht een genot. Elke dag spring ik mijn fietsje weer op met plezier!

-

Anaï Garcia publiceert nog meer blogs via: feelgoodnow.nu