Louis Engelman - De Utrechtse raad is donderdagavond de houders van een vaste standplaats in de stad zoveel mogelijk tegemoet gekomen. De problemen voor de verkopers van bloemen, kaas, vis enz zijn na het aannemen van twee moties nog niet helemaal opgelost, maar ‘de willekeur’ bij de toewijzing, zoals de VVD het beleid omschreef, lijkt niet meer aan de orde.

Op voorstel van Mariam Al Saqaff (VVD) stemde de overgrote meerderheid van de raadsleden ermee in om het systeem van loting uitsluitend toe te passen als men er met andere middelen niet uit zou komen. Daarbij wordt gedacht aan een verdeling per branche en het hanteren van kwaliteitscriteria. Alleen DENK en BIJ1 gingen hier niet in mee.

Ook een motie van de Mohamed Talhaoui (PvdA) om de twee standplaatsen op de Oudegracht te handhaven werd aangenomen. Hier was de weerstand groter, omdat D66, DENK, GroenLinks en StadsbelangUtrecht tegenstemden.

De 81 ondernemers waren drie maanden terug opgeschrikt door de mededeling dat zij hun vaste standplaats aan het eind van dit jaar kwijt zouden raken en moesten hopen die door loting terug te verdienen. Europese regelgeving lag hieraan ten grondslag. Maar de verontwaardiging over het gebrek aan communicatie vanuit het stadhuis was enorm. Het is daarom niet meer dan terecht dat de raad het college hierover heeft teruggefloten.

Wethouder Susanne Schilderman (D66) erkende al eerder dat een en ander niet goed was gegaan en overlegt inmiddels met alle betrokkenen over een ‘goed, houdbare, eerlijke en helderdere’ verdelingssystematiek. Zij komt volgende week dinsdag met een brief aan de raad met een definitief voorstel. Daarin zal loting als laatste middel worden ingezet.

Door de beide moties is in elk geval wel duidelijk geworden dat de twee standplaatsen op de Oudegracht behouden kunnen blijven. Al weten Venezia en Broodje Ben niet absoluut zeker dat zij die plek mogen blijven innemen. Zij kregen een alternatief op het Vredenburg aangeboden.