Louis Engelman – Grote commotie vandaag, donderdag 6 februari, in de pers en in de Tweede Kamer over de stort van een half miljoen ton granuliet in een ontzandingsplas nabij het dorp Alphen aan de Maas. En over de rol van oud-minister en voormalig VVD-fractievoorzitter in de Utrechtse raad: Halbe Zijlstra.

Onderzoeksprogramma Zembla brengt het nieuws dat Rijkswaterstaat tegen de adviezen van eigen ambtenaren in toestemming heeft gegeven voor de stort van het granuliet, waarvan niet duidelijk is of dit onschadelijk is. Dit gebeurde na een telefoontje van Halbe Zijlstra.

Deze bracht het bedrijf Bontrup, moederbedrijf van Graniet Import Benelux, in contact met de top van Rijkswaterstaat. Prompt werd daarna alsnog toestemming voor de lozing. In de Volkskrant van vandaag wordt gemeld dat Bontrup nog bergen granuliet heeft liggen in de haven van Amsterdam en daar niets meer kan opslaan. Daarom werd een oplossing gevonden bij de natuurplas om de bodem daar ondieper te maken. Zijlstra bevestigde tegenover de Volkskrant de heer Bontrup in contact te hebben gebracht met Rijkswaterstaat, maar ontkent druk te hebben uitgeoefend.

Op de website van De Gelderlander wordt aangegeven dat de Tweede Kamer inmiddels minister Stientje van Veldhoven ter verantwoording heeft geroepen. Haar is gevraagd om met een Kamerbrief te komen voor uitleg.

Opmerkelijk is dat in de publicaties de positie van Halbe Zijlstra onduidelijk blijft. Maar als we wat verder spitten komt er een heel ander plaatje naar boven.

De oud-minister van Buitenlandse Zaken, die vorig jaar moest vertrekken vanwege een verzonnen verhaal over zijn ontmoeting met Poetin in een datsja, trad daarna in dienst van het bouwbedrijf VolkerWessels in Amersfoort.

In een artikel van Cobouw werd over zijn taak door een woordvoerster van de aannemer gesteld dat ‘hij adviseert over strategische kwesties’. Cobouw constateert: "Zijlstra’s advieswerk gaat ongetwijfeld ook lobbywerk omvatten in Den Haag rondom het Binnenhof. Daar beschikt hij immers over een wijd vertakt netwerk vanwege zijn eerdere activiteiten als minister, staatssecretaris, fractievoorzitter en Kamerlid."

Die voorspelling lijkt dus uitgekomen. Want het advies van Zijlstra heeft rechtstreeks van doen met de positie van zijn nieuwe werkgever. Op de website van VolkerWessels is namelijk te lezen dat Graniet Import Benelux bv, het bedrijf van Bontrup, onderdeel is van KWS Infra bv uit Vianen. En dit is weer een groepsmaatschappij van de Koninklijke VolkerWessels.

Kortom: Halbe Zijlstra heeft zijn lobbytaak voor VolkerWessels prima uitgevoerd. Als ‘oliemannetje’ voor het bedrijf is het hem gelukt om de top van Rijkswaterstaat over te halen – tegen de adviezen van de eigen ambtenaren in – de lozing van het granuliet toe te staan. Bravo Halbe!