Frans de Plakker - Als afficheplakker ben ik ze regelmatig tegengekomen in de bruine café’s van Utrecht. Mannen die alles beter weten, of dat in ieder geval van zichzelf denken. Misschien is daarom het fenomeen van de quiz tegenwoordig zo populair in de Utrechtse cafe’s. 

Niet verwonderlijk dat er voor de viering van de 900ste verjaardag van onze stad dan ook een De Groate Utreg Kwis is. In deze quiz en in de verschillende voorrondes wordt de kennis van de deelnemers getest op de weetjes over onze stad. 

De muurbekleding die ik voor Nostro Oost heb gemaakt heeft vele ingrediënten van zo’n Utrecht-quiz in zich. Als dit de basis zou zijn van de Utrecht-quiz, dan kun je vragen verwachten over Italiaans opera’s, en de uitvoeringen in de Schouwburg, en vragen over Italiaans ijs, en dan niet alleen de naam van Roberto, maar wie was de eerste ijsmaker in Utrecht? En waarom is Caravaggio belangrijk voor Utrecht? 

Natuurlijk moeten de vragen niet over Italië gaan, maar over onze Domstad. Hoe heet de ontwerper van de stoel waar de kat op zit? Door de poster van de Luis, is een link naar vele andere Utrechtse kunstenaars snel gelegd. 

Toen ik begon met voornamelijk posters in de cafe’s te hangen, zat er altijd wel iemand aan de bar die alles beter wist, en ik werd natuurlijk altijd in de maling genomen door zo’n allesweter. Dat zal ondertussen zo’n 30 jaar geleden zijn, dus ik denk dat hun kennis ondertussen in een zee van vergeetachtigheid verdronken is. Jammer, want de Utrecht-quiz is nog steeds op zoek naar mensen die alles (denken te) weten. 

Dus als je denkt dat je over elke poster wel een vraag zou kunnen beantwoorden, dan kun je je nog opgeven voor de quiz. Laat je niet weerhouden van deelname omdat jouw favoriete muziek geen opera is, maar Herman Berkien, en je Jan is de Man liever ziet dan Caravaggio. 

Een bedoeling van de Groate Utreg Kwis is het bij elkaar brengen van de mensen. De operaliefhebber kan iets leren over de liedjes van Mondo Leone, De Le Gues Who-bezoekers kunnen weer veel leren over de muziek van het Festival Oude Muziek. 

Vragen over een stad, ze zullen net zo veelzijdig zijn als haar inwoners.