Frans de Jonge hangt in talloze cafés, restaurants en andere openbare gelegenheden posters op met culturele activiteiten in Utrecht.

Frans de Plakker - Nu het culturele leven weer een beetje op gang komt, komen er ook weer verschillende posters. De musea hebben de ruimte om de bezoekers uit te nodigen en hebben dat ook gedaan. Nu zijn de galerieën aan de beurt. 

Kunstliefde had vorige maand al een ledenexpositie, en presenteert nu de Belofte. Een expositie met 8 HKU-alumni. En niet zoals vorige maand alleen verschillende kunstwerken aan een spijkertje op een witte muur. De ruimte is nu voor een deel zwart geschilderd, en de bezoeker wacht nog een verduisterde verrassing. 

De HKU heeft ook nog een eigen activiteit. Die speelt zich af in de duisternis. De ruimte van het Kapitaal aan het Paardenveld is helemaal verduisterd. Er heerst een gezellige bescheiden drukte, waar kinderen spelen tussen de kunstwerken, en geïnteresseerden met een flyer in de hand door de ruimte lopen. 

Jungle is een affiche van Moving Gallery. Bij de andere twee exposities voerde zwart de boventoon. In de Monseigneur van de Weteringstraat zal wel veel groen te zien zijn. 

Zeven kunstenaars hebben zich er mogen uitleven om een urban jungle te creëren. Het maakt me nieuwsgierig. Die stukjes stad die niet recent zijn opgepoetst, trekken me aan. Toch maar een keer langsfietsen voor 4 oktober. 

De vorige expositie die ik in de Moving Galery gezien heb, was van Max Kisman. Een bijzondere expositie met veel zeefdrukken en schilderingen. De poster die ik mocht verspreiden was door de kunstenaar zelf gedrukt. 

De poster van het Volksbuurtmuseum zit in de lijst van het cafe zelf. De eigenaar heeft een hart voor Utrecht en een zwak voor Wijk C, dus ben ik er vanuit gegaan dat hij dat een goede poster vindt voor in zijn lijst. Zo krijgen ze de laatste weken van hun expositie nog wat aandacht.

Voor ik dit stukje instuur drink ik nog even een kopje koffie bij Rose en Vanilla, aan het begin van de Amsterdamse Straatweg. Ook zij doen mee aan een kunstproject. ASW030-kunstroute. Er hangt geen poster voor het raam, maar wel een vlag. 

De anderhalvemeter zal geen probleem vormen bij dit project. De liefhebbers hebben weer keuze.