Frans de Jonge hangt in talloze cafés, restaurants en andere openbare gelegenheden posters op met culturele activiteiten in Utrecht.

Frans de Plakker - De avondklok is natuurlijk een ramp voor een nachtfotograaf. Daarom ben ik een aantal avonden - voor negen uur - even naar de binnenstad gegaan met m’n camera's. Maar de nachtelijke stilte waar ik zo van houd, is dan nog ver te zoeken. Het lijkt zelfs drukker dan normaal. 

Veel koeriers met pizza’s, burgers, of ander eten, en mensen die op weg zijn naar huis of station. Het is zelfs extra druk omdat veel mensen nog even voor negen uur een rondje willen wandelen of rennen.  Zo graag had ik juist de hele lege straten willen fotograferen, de bijkomende stilte van de avondklok is misschien wel m’n grootste inspiratiebron.  

Ik heb al eens tijdens het fotograferen een andere locatie gezocht omdat een studentenvereniging andere plannen had en de stilte van de nacht werd overspoeld met een ruis van muziek en gezelligheid. Voor mij een teken om een ander, rustig plekje in de stad te zoeken.   

M’n pre-avondklok-uitstapjes zijn onrustig, en ik heb moeite om me te concentreren. Te veel licht, te veel geluid, en te veel mensen. Daarnaast moet ik alles goed plannen, want ik kan niet onbeperkt door de stad zwerven. Om negen uur moet ik weer thuis zijn. Als er dan toch een avondklok is zou ik daar graag optimaal gebruik van willen maken, in plaats van alleen de ontstane drukte vast te leggen, of te ontwijken.