Frans de Jonge hangt in talloze cafés, restaurants en andere openbare gelegenheden posters op met culturele activiteiten in Utrecht.

Frans de Plakker -  Normaal hang ik bij Dikke Dries de posters in de toiletten. Maar nu daar niemand meer komt, mag ik deze bijzondere nijntjeposter op een van de ramen plakken. 

Voor de tweede keer dit jaar ben ik bezig met de verspreiding van de affiche “Utrecht zorg goed voor Elkaar.” In de volksmond ook wel de ‘nijntjeposter’ genoemd. Ook al staat nijntje er niet op, maar een ander personage van Dick Bruna. Van veel zaken weet ik dat ze het leuk vinden om de poster voor het raam te hebben. 

Voor lezers die ook nog zo’n poster willen hebben. Ik heb ze nog zien liggen bij de winkel: “Groeten uit Utrecht” aan de Zadelstraat.

Er zijn ook nog enkele culturele posters die ik moet verspreiden. Sommige dingen gaan nog door, al is het online.

De Open Dag van de HKU was dit voorjaar de eerste afgelaste activiteit waar ik voor geplakt heb. Nu zijn ze voorbereid en is de Open Dag helemaal online. 

Theater Utrecht heeft de voorstelling “Permanent Destruction” in hun eigen zaal de in Paardenkathedraal vanaf 19 november. Natuurlijk helemaal corona-proof. 

De horeca waar ik normaal m’n posters mag ophangen, is door de corona gesloten. Ik moet andere plekken voor m’n affiches zoeken. Die zullen her en der in de stad te zien zijn. Gelukkig is ook de horeca vindingrijk. 

Cafe België is nu een pop-up bierwinkel, en Le Journal heeft laatst ons avondeten bezorgd, in de vorm van twee porties stamppot. Veel horeca is, als het mogelijk is, actief met bezorgen en afhalen.

Ook de ruiten van cafe Dikke Dries zullen enkele dagen per week opengeklapt zijn, zodat ze hun gehaktballen kunnen verkopen. Toen ik de eigenaar Jos de Winter in z’n etalagekeuken zag staan, kwam de geur me al tegemoet. Hij noemt het een oud familierecept. 

We hebben er van genoten, bij onze eigen aardappels met bloemkool. Zo heeft de Utrechtse horeca goed voor ons gezorgd. Dikke Dries heeft de boodschap waargemaakt.