Evert van der Zouw - Utrecht was begin deze maand jarig. 893 jaar oud inmiddels. De Tour de France is met haar 112 jaar er een jong ding bij. Deze zomer kruisen de twee elkaar voor de eerste keer. Hoewel sommige media beweren dat er ooit al een kruisbestuiving was in de vorm van renner Michel Stolker is dat niet geheel juist.

Michel werd geboren in 1933 in het dorp Zuilen en groeide er op. Het arbeidersdorp werd in januari 1954 door grote broer Utrecht geannexeerd. Met een beetje smokkelen kom je er dus wel.

Dichterbij een raakvlak was die van 'Iwan de Verschrikkelijke'. De veel te vroeg overleden renner Fedor den Hertog werd in 1946 te Utrecht geboren, maar groeide op in Ermelo.

Maar nu is het dan zo ver. Naast de bijna 200 deelnemers aan de 'Grand Boucle' zullen er ook veel oud-renners aanwezig zijn. 'De Das' oftewel Bernard Hinault zal er sowieso zijn. Op het podium. Stiekem hoop ik ook op Eddy Merckx. Naast dat hij de allergrootste is heeft hij ook één van de mooiste bijnamen uit de wielersport. 'De Kannibaal' werd hij genoemd. Omdat hij zijn tegenstanders met huid en haar opvrat en niets van ze overliet.

Naast deze wielermastodonten zullen ook een berg landgenoten zich in de oude bisschopsstad verzamelen om de eerste pedaalomwentelingen van deze editie van de Ronde van Frankrijk van dichtbij te aanschouwen. Wellicht dat Neerlands beste wielrenner Joop Zoetemelk, oftewel de 'Eeuwige Tweede', aanwezig is. Een andere oudgediende die uitgenodigd behoort te zijn is 'De Tukker', de bijnaam van Hennie Kuijper die aanduidt waar hij vandaan komt. Michael 'Boogie' Boogerd zal ook wel ergens rondlopen.

Ik zal in ieder geval dagenlang als een kind in een snoepwinkel zijn. Wielrennen is sinds mijn jeugd mijn favoriete sport. Daarnaast ben ik al even zo lang verknocht aan het fenomeen bijnamen. En die twee komen nu samen in mijn stad. Want het wielrennen kent de mooiste bijnamen uit de gehele sportwereld.

Zo maar een greep. Het Italiaanse fenomeen Gino Bartali stond bekend als 'Gino de Monnik' en mederecordhouder Miguel Indurain werd de 'Grote Zwijger' genoemd. Louison Bobet was de 'Bakker van Saint-Meëm' en zuiderbuur Rik van Looy luisterde naar de 'Keizer van Herentals'. Learco Guerra uit Italië was de 'Locomotief van Montava'. De tourwinnaar Sylvére Maes noemde 'Lepe Peer' en Charly Gaul de 'Engel van het Gebergte'. En zo kan ik nog wel honderd van parels van bijnamen opsommen. De 'Adelaar van Toledo', de 'Krachtpatser van Monza', 'Het Olifantje', de 'Leeuw van Vlaanderen', de 'Zonnekoning', 'Mooie Hugo'... etcetera

Evert van der Zouw

www.utrechtsebijnamen.nl