Kim Bouwens -  Deze week was de aftrap van een nieuw horeca evenement: Maffe Maandag. Bedoeld om chefs, maîtres en horecaondernemers met liefde voor het vak, weer even met elkaar te laten praten. Uiteraard onder het genot van een drankje en hapje, ditmaal in restaurant Goesting dat decor was voor deze eerste editie. 

De voorzitter van de avond, Ronald Giphart, oftewel 'Gip’, zoals hij de hele avond genoemd werd, zorgde voor een soepele afwisseling van eten, drinken en gastsprekers. De avond werd officieel geopend door onze burgermeester, leuk want ik had hem nog nooit gezien en het leek mij altijd al een aardige vent.

Logisch dat een burgermeester betrokken is bij zijn stad maar ik kreeg wel het gevoel dat deze burgermeester de Utrechtse horeca een extra warm hart toedraagt. Hopelijk zal dat de komende jaren ook blijken uit de medewerking van de gemeente bij de diverse horeca-initiatieven. Maar naast de burgemeester waren er ook een aantal gastsprekers. Sprekers die ervoor zorgen dat je als ondernemer weer gaat nadenken. De gastsprekers waren druktemaker en tevens bevlogen chefkok Pierre Wind, Hero Stam, Opperdoezer Ronde-kweker uit Opperdoes en wijnjournalist Harold Hamersma. 

De eerste (Pierre) legde tussen zijn eigen drukte door uit wat voor hem innovatie en beleving is in het vak. Het was leuk dat direct door je hoofd schiet hoe je dat zelf wil doen of al doet. Wij proberen heel bewust de beleving te verlengen. Mensen zijn vaak maar een paar minuten in de winkel dus daar moet op die paar vierkante meters een warme sfeer hangen die aansluit bij onze producten. Niet te strak, niet te bio, iets er tussenin. Het verlengen van die beleving doen we door de verpakking eenzelfde soort sfeer mee te geven. Het gaat om het totaal pakket.

En toen was daar Hero Stam, een aardappelkweker met passie voor zijn vak! Weinig zie je mensen zoals hij die zo trots en enthousiast zijn over hun product! Wat een geweldige man met een heerlijke aardappel, want zo zo ik geleerd; het gaat allemaal om de grond waarin ze groeien. De strekking van zijn verhaal was dat we steeds minder Opperdoezers eten terwijl het zo’n mooi product is. Oude tijden wil hij laten herleven. Wie weet komende maanden op ons menu?

Harold Hamersma beëindigde de avond met een verhaal over de Utrechtse wijnconsumptie en dat 'wij Nederlanders' voornamelijk wijn in de supermarkt kopen en niet zozeer wijn kopen en daarbij een geschikt hapje zoeken maar eerder andersom.

De Utrechtse horeca geniet van Maffe Maandag. Foto: Goesting

Mooi om te zien die avond is dat er veel ondernemers staan die trots zijn op Utrecht. We zijn het er allemaal over eens, de horeca in Utrecht is aan het veranderen, er komen veel mooie zaken bij, maar er wordt ook steeds meer en zeer bijzonder gekookt. Een bewijs van dit laatste is zeker restaurant Elvi, die als enige in Utrecht een Bib Gourmand heeft mogen ontvangen!

De stad zelf zie je ook groeien. Ondernemers durven steeds vaker buiten het centrum te ondernemen. De verschillende wijken krijgen steeds meer identiteit op horecagebied en dat is alleen maar mooi voor de ontwikkeling. Buurten in de Fabriek is daar een mooi voorbeeld van. In de oude Cereolfabriek in Oog in Al hebben zij vorige zomer een tweede locatie geopend en het is een boost voor de hele wijk. Gelukkig zijn er nog steeds ondernemers die durven en kansen zien! Iets waar ik als starter nog veel van kan leren.

Het was een geslaagde avond, ik kijk al uit naar de volgende editie.

-

Kim Bouwens is een 'horecadier' en gaat een nieuw avontuur aan, een eigen onderneming: maaltijd-afhaalcentrum Kippig in de Loeff Berchmakerstraat. Wat dit avontuur haar brengt beschrijft ze in columns voor Nieuws030. Daarnaast gaat ze in op ontwikkelingen en trends in de Utrechtse horeca.