Frans de Jonge hangt in talloze cafés, restaurants en andere openbare gelegenheden posters op met culturele activiteiten in Utrecht.

Frans de Plakker - Door de corona heb ik niet zoveel opdrachten gehad de afgelopen maanden, maar wel steeds hele leuke. Het begon natuurlijk met de posters die ik van Marije Liewens kreeg: UTRECHT zorg goed voor elkaar. Vaak waren mensen echt blij met de poster, en mocht die op plekken hangen waar normaal vrij zicht moest blijven.

Ik vond het ook heel leuk om posters van bevriende kunstenaars in de stad te verspreiden. Gewoon een mooie afbeelding met hun naam en website. Het is jammer als de mooie plekken die ik normaal verzorg nu zonder poster zitten en iedere kunstenaar kan zo nu en dan wel wat extra publiciteit gebruiken. 

Vlak voor de feestdagen heb ik de stad nog vol kunnen hangen met kerstposters van Museum Speelklok en het Catharijne Convent. Zo is er in ieder geval een beetje een kerstsfeer in de stad, alleen werden de activiteiten van de musea afgelast. 

De laatste opdracht van vorig jaar was van Pondertone. De Utrechtse ontwerper/kunstenaar Patrick ter Steeg maakt ieder jaar een kerstnummer met zijn band Pondertone. Ook dit jaar heeft hij weer een nummer opgenomen. Het is hun versie van Hold On van Tom Waits. Samen met zijn kinderen en hun handpoppen heeft hij een videoclip gemaakt (zie hieronder deze column).

Patrick heeft een klein stapeltje van vijf verschillende Hold On posters gemaakt, de tekeningen op de posters zijn gemaakt door zijn kinderen en ik verzorg de verspreiding.

 

Het is een leuke opdracht om de stad mee in te gaan. Eerst de adressen waar bekenden van Patrick werken. Bij Dig-it waar hij regelmatig lp’s koopt, en bij Plato. In café de Stad heeft Patrick regelmatig met Pondertone opgetreden. Hun laatste optreden daar, begin maart is afgelast door de corona. De poster van ‘Hold On’ hangt op een van de deuren, naast de posters voor meer steun voor de horeca. 

Bij HiFi Studio Wilbert hoor ik dat Patrick ook daar al eens een listening party heeft georganiseerd voor een nieuw album van Pondertone. Bij HiFi Klubben op de Mariastraat is Patrick nog niet bekend, maar de jongens vinden de poster zo leuk dat ze de hele serie voor het raam willen hebben. 

Op eerste kerstdag krijg ik een enthousiast mailtje van Patrick. Tijdens z’n kerstwandeling met het hele gezin hebben ze de etalage van Klubben gezien, en natuurlijk zijn ze enorm blij. De twee enthousiaste jonge kunstenaars poseren vrolijk bij de expositie van hun werk. 

Zondag 10 januari is er vanaf 16.15 uur een livestream van Pondertone, Vanuit de Marnixzaal. Dit is een van de wekelijkse Dumstad-activiteiten van de Utrechtse Muziekschool op het Domplein (Klikhier).