Een expositie over armoede, arremoei in z'n Uterechs. Die is tot begin januari te zien in het Volksbuurtmuseum. Aanleiding is de viering van de internationale dag van de Armoede op 17 oktober 2015. Zondag 11 oktober zijn er speciale activiteiten.

Armoede is van alle tijden, dat laten de foto’s en voorwerpen uit de eigen collectie van het Volksbuurtmuseym zien samen met  documenten, spotprenten en verslagen uit de ‘armoede’ collectie van een Utrechtse particulier. De tentoonstelling gaat in op hoe we omgaan en gingen met armoezaaiers en wat het betekende om arm te zijn.

Naast de makkelijk te raden gevolgen voor het dagelijks leven is er ook de veelgehoorde opmerking ‘Vroeger waren we arm maar we waren wel saamhorig’. Het kleine beetje dat men had werd gedeeld, immers vrijwel iedereen zat in het zelfde schuitje van grote bestaansonzekerheid. Zelfs tijdens collectes voor een goed doel werd en wordt er in de volksbuurten meer opgehaald dan in de rijke buurten. Solidariteit en armoede lijken hand in hand te gaan.

Een van de bekendste 'armoedzaaiers' Daantje begin vorige eeuw. Foto: VBM

Armoede is een relatief begrip. Wie in Nederland op of onder bijstandsniveau leeft, is nog altijd rijk vergeleken met iemand met een gemiddeld inkomen in veel andere landen. In de 19e eeuw was Nederland nog een zeer arm land waar ruim 30% van de bewoners ver onder het bestaansminimum leefden. Zoals wij vroeger leefden in de vele volks- en achterbuurten zo leven nu nog miljoenen mensen op de wereld! Deze overeenkomst met de huidige derde wereld landen wordt weergegeven door de groot geprojecteerde, prachtige én aangrijpende, foto’s van Jonas Bendiksen uit het boek ‘De plaatsen waar wij leven’ een uitgave van Oxfam Novib.

Op zondag 11 oktober is de start van het wijkenprogramma van de Armoedecoalitie met als afsluiting het slotfestival op 17 oktober. Het museum is daarom op 11 oktober gratis toegankelijk. Bij voldoende belangstelling lezen medewerkers ieder half uur een tekst voor behorend bij een van de foto’s van  Bendiksen.

Op deze dag zijn er ook evenementen in de Waterstraat bij het Wegloophuis, de Zusters Augustinessen en de Jacobikerk. Kijk voor het programma op www. armoedecoalitie-utrecht.nl. 

Voorkant tijdschrift Weekblad voor de Jeugd (1908). Collectie Galerie Niek Waterbolk