Journalist Louis Engelman doet verslag van de wijze waarop vastgoedavonturiers tientallen miljoenen euro's binnensleepten in een nieuw te bouwen Utrechtse wijk: de Merwedekanaalzone.

Gisteren zagen we dus dat Round Hill Capital, Boelen de Gruyter en G&S Vastgoed eigenaar zijn geworden van het Smart Business Park langs het Merwedekanaal.

De laatste firma is volgens de site ‘Vastgoedmarkt’ sinds 2015 voor 70 procent eigendom van de bouwgigant VolkerWessels. De overige aandelen zijn in handen van directeur Jason Blackmore (in 2017 genomineerd tot vastgoedman van het jaar) en zijn mededirectieleden. Blackmore stapte in 1998 over van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff naar G&S Vastgoed, waar hij in 2011 algemeen directeur werd.

De onderneming is, aldus de redactie van ‘Vastgoed’, een ontwikkelaar van in het oog springende projecten.  Zoals de uitbreiding met twee torens van kantoorgebouw Atrium aan de Amsterdamse Zuid-as, maar ook prestigieuze woningen als de Gershwin Townhouses op een steenworp afstand daarvandaan. In Amsterdam Zuidoost bouwt het bedrijf het nieuwe hoofdkwartier van ING Bank en herontwikkelt het oude hoofdkantoor, in de volksmond bekend als Het Zandkasteel, tot woningen.

Op de site van G&S Vastgoed is Jason Blackmore lyrisch over de potentie van de nieuwe stadswijk Merwede. Hij denkt dat die zal gaan functioneren ‘als een proeftuin voor het nieuwe stedelijk leven’. Daarom is er in het ontwerp, volgens hem, nadrukkelijk ruimte voor innovaties op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheid, sociale duurzaamheid en milieu. ‘Doel is het creëren van een gezonde energie-neutrale en klimaatbestendige stadswijk.’

Boelens de Gruyter BV is een financiële holding, in 2007 voortgekomen uit een combinatie van investeerder Harm Boelens Beheer BV uit Naarden en projectontwikkelaar Maarten de Gruijter Beheer BV uit Amsterdam. Maarten ziet het nieuwe Utrechtse project wel zitten. Het wordt volgens hem ‘voor Nederland, maar ook voor Europa, een unieke stadswijk.’ Ook denkt hij dat door de focus op voetgangers en fietsers alternatieve manieren van vervoer, zoals autodelen kansrijker worden’.

De derde investeerder, Round Hill Capital  heeft z’n hoofdkantoor in Londen, maar komt oorspronkelijk uit Delaware USA. Het bedrijf werd in 2002 opgericht door Michael Bickford, een voormalig employee van Morgan Stanley Real Estate Funds.
Deze Michael is iemand van de grote aanpak. Volgens de gespecialiseerde website ‘Vastgoedlocaties’ heeft Round Hill Capital sinds zijn start meer dan 6 miljard euro geïnvesteerd in Europees vastgoed.

Zo nam hij in 2007 de Vitus Group in Duitsland over, die 30.000 appartementen in zeven landen bezat. De overnameprijs bedroeg 1,3 miljard euro. Daar kwam in 2012 nog de Nido Student Portfolio bij met 2500 studentenbedden in Londen, gekocht van de Blackstone Group. Round Hill Capital is daarnaast eigenaar van verschillende kantoorgebouwen door heel Europa, waaronder Duitsland, België, Oostenrijk en Nederland.

In 2014 verwierf Round Hill Capital volgens de Wall Street Journal in Nederland voor 180 miljoen euro aan vastgoed. Later in dat jaar nam de investeerder voor 365 miljoen euro de portefeuille over van het Zeister Wooninvesteringsfonds (WIF).
En vervolgens kocht Michael Bickford in 2016 vier woningportefeuilles in Nederland met een totale waarde van 100 miljoen euro. De 954 woningen, appartementen en commerciële units nam hij over van Amvest, MN Services en enkele private beleggers in onroerend goed.

In Utrecht stapte Bickford samen met het Amerikaanse KKR in het project voor de herontwikkeling van het voormalige Oudenrijn-ziekenhuis. In het bestaande gebouw komen 114 studentenwoningen. Daarnaast wordt op het terrein een toren van 23 verdiepingen neergezet met 463 plekken voor studenten en 173 appartementen voor starters. VolkerWessels is de bouwer.
In Groningen besloten beide investeerders vorig jaar samen te werken in de ontwikkeling van vastgoed dat ruimte moet bieden aan 698 studentenbedden.

En dan worden we toch weer verrast. Terwijl we aan deze serie werken meldt de goed ingevoerde website ‘Vastgoedmarkt’ dat Round Hill zijn portefeuille van 10.000 Nederlandse woningen voor 1,4 miljard euro heeft verkocht aan de Duitse beursgenoteerde woningbelegger LEG Immobilien. Onduidelijk is echter of daar ook de projecten in de Merwedekanaalzone en de ontwikkeling van het voormalige ziekenhuis Oudenrijn onder vallen.

Morgen deel 6: Hoe transparant zijn de kopers?

Reageren? Klikhier!

Round Hill Capital ontwikkelt ook het voormalige ziekenhuis Oudenrijn, met VolkerWessels als bouwer.