Eenzaamheid van min of meer kwetsbare ouderen is een toenemend probleem in onze samenleving. Via zogenaamde Huiskamers van de Wijk kunnen ouderen elkaar ontmoeten en meedoen aan leuke activiteiten.

Interview door Jan Jansen

In Overvecht is ‘Buurtgroep Oké Nu’, in de Huiskamer van de Wijk Overvecht-Noord, van start gegaan. De Huiskamer is een grote zitkamer met keuken in Zorgcentrum Rosendael. Zes betrokken buurtbewoners van Buurtgroep Oké Nu komen wekelijks bijeen om activiteiten van ouderen te bespreken en onderling af te stemmen.

Joyce Mac Gillavry (69) is vier jaar met pensioen en een van de zes buurtbewoners. “Ik woon zestien jaar in Overvecht, een boeiende wijk met zo’n 50% allochtone bewoners,” vertelt ze. “Vlak na mijn pensionering begon ik me in te zetten als vrijwilliger bij Stadstuin Klopvaart met het kweken en onderhouden van planten voor ouderen die in Rosendael wonen en in een rolstoel zitten. Daardoor kwam ik in contact met de Huiskamer van de Wijk Overvecht Noord. Ik ben nu betrokken bij de organisatie van allerlei activiteiten.”

Van het begin af aan blijkt er grote belangstelling voor de activiteiten, georganiseerd door Buurtgroep Oké Nu. “We zijn dan ook wel met heel leuke activiteiten bezig,” vertelt Joyce enthousiast. “Elke dinsdagmiddag om 14.30 uur gaan we met een groepje buurtbewoners wandelen. We beginnen en eindigen bij De Boog en wandelen ongeveer een uur. Omdat er bewoners zijn die vaak al lang in Overvecht wonen worden er tijdens de wandeling prachtige anekdotes opgehaald en over interessante achtergronden verteld. Mensen hoeven zich niet van tevoren te melden. We zien wel hoeveel er komen. Elke keer zoek ik een andere route. Zelf heb ik redelijk veel verstand van planten en wil daarom zelf graag naar een groene omgeving. Iedereen is erg enthousiast, daardoor komen er op die dinsdagmiddag veel buurtbewoners. Omdat we als groep bij elkaar willen blijven passen we het tempo aan aan de langzaamste loper.”

Joyce Mac Gillavry. Foto: Jan Jansen

De beschikbare eet-zitkamer in Zorgcentrum Rosendael is doordeweeks vrijwel volledig bezet door activiteiten van de Huiskamer in de Wijk Overvecht Noord. Joyce vertelt dat er naast het Zorgcentrum Rosendael ook nog een jeu de boulebaan ligt. “Het is geweldig te zien hoe mensen van dat spel kunnen genieten. Ik begeleid ouderen die in een rolstoel zitten bij het jeu de boulen. Er is ook een groep die eens per maand met en voor ouderen kookt. Dat deden ze hiervoor al in buurthuis De Boog. Wil je mee-eten dan moet je je van tevoren opgeven. Je betaalt dan vier euro voor een heerlijke driegangen maaltijd. Omdat er in Overvecht ook nog echte kookkunstenaars zijn met achtergronden uit landen met verschillende culturen is er veel belangstelling om mee te eten. Het is altijd gezellig en prettig om aan tafel andere buurtbewoners te ontmoeten. Door zo’n gezamenlijke maaltijd ontstaan ook vriendschappen.”

Jong en oud komen bij elkaar bij het project ‘Oma’s United’. Elke woensdagmiddag komt er een groep studenten om met ouderen creatieve activiteiten te ondernemen. Verder is er bijvoorbeeld ook een zangkoor en een gespreksgroep voor mantelzorgers. In november komt er een tentoonstelling over vijftig jaar gastarbeiders in Utrecht. Naast de tentoonstelling met foto’s en filmpjes komen ook gastarbeiders van het eerste uur vertellen over hun ervaringen.

De Huiskamer in de Wijk is in Utrecht de gratis nieuwe ontmoetingsplek voor ouderen. Ze zijn in plaats gekomen van de veelal gesloten of op commerciële basis opererende buurthuizen. Corrie Booman (59) werkt bij zorgaanbieder Careyn als coördinator dagactiviteiten en ondersteuner Huiskamer van de Wijk. “Het is van belang om zoveel mogelijk min of meer kwetsbare ouderen te bereiken en te betrekken bij de Huiskamers in de Wijk,” vertelt ze. “Door het bijwonen van dagactiviteiten worden sociale netwerken in stand gehouden. Er is een passende invulling van de dag omdat de activiteiten gebaseerd zijn op de vraag die aansluit bij het leven van de buurtbewoner. Het is altijd prettig om lotgenoten te ontmoeten en ervaringen te kunnen delen. Ook is het een ontlasting van mantelzorgers. Als buurtbewoners zelf initiatieven ontwikkelen sluiten we, als professionals, daar zoveel mogelijk bij aan.”

Sinds begin 2015 zijn er, op initiatief van AxionContinu, Careyn, DOENJA Dienstverlening, U Centraal, Wijk&Co en De Wilg, zeven Huiskamers van de Wijk in Utrecht geopend. Ze zullen op termijn in alle wijken in de stad komen. Iedereen kan er binnenlopen om een kop koffie te drinken en een praatje te maken. Als er vanuit de buurt ideeën zijn voor gratis activiteiten voor ouderen kan er ook een beroep gedaan worden op beroepskrachten, die ondersteuning bieden. De vraag van de buurtbewoner is altijd leidend. Er wordt uitgegaan van de organisatiekracht die in elke buurt aanwezig is. De gemeente subsidieert de faciliteiten die voor de Huiskamer nodig zijn.

(Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Oud-Utrechter en is met toestemming van de auteur overgenomen.)