Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer vroeg hij Ton de Ruiter om commentaar over de wedstrijd tegen Lech Poznan, uitlag 2-2.

Op het Europees kampioenschap 1992 in Zweden moet een vervangend land worden gevonden voor Joegoslavië in oorlog. Het wordt Denemarken dat de vakantie vierende spelers van het strand moet plukken. Dat ik daar 25 jaar later aan moet denken tijdens de tv-uitzending van Lech Poznan –tegen FC Utrecht heeft alles te maken met de arbitrage van Mads Kristoffersen en zijn assistenten Sonderby en Rasmussen. 

Een Deens arbitraal trio dat met tegenzin het tropische eiland waar ze vakantie vieren moest verlaten voor een klus in het grauwe Polen. Alles doen ze verkeerd en vooral de gasten worden daarvan de dupe. De gelijkmaker is meters buitenspel, gele kaarten worden oneerlijk verdeeld, een geldig doelpunt wordt afgekeurd en als de ploeg van Ten Hag in de slotfase – nota bene met 10 man – op een 2-1 voorsprongkomt telt  de arbiter maar liefst 7 minuten extra tijd bij. 

Dat FC Utrecht ondanks de falende arbitrage de volgende ronde van de play-off  van de Europa League haalt is echt een wereldprestatie. De ploeg wilde revanche voor de uitschakeling door het nietige FC Differdange in 2013 toen het de hoon van het hele land over zich kreeg. Die revanche is binnen.  

De wedstrijd in Poznan toont overigens overeenkomsten met die in Luxemburg vier jaar terug. Daar scoort Jacob Mulenga de snelste goal in de Europese geschiedenis van FC Utrecht. Hij heeft er twee minuten voor nodig, Cyrano Kerk doet het in een volgepakt stadion in Polen in 46 seconden. De voorzetten van rechterverdediger Sean Klaiber willen nog wel eens alle kanten opvliegen maar deze is prefect op maat en heeft de juiste snelheid. 

FC Differdange maakt gelijk in de 26e minuut, Lech Poznan doet vier jaar later hetzelfde in de 26e minuut. Hoe is het mogelijk? Henrik Sonderby aan de zijlijn moet met zijn gedachten zijn afgedwaald naar de schoonheid die naast hem op het strand lag. Doelpuntemaker Grundkyet staat meters buitenspel. Of is het een vriendendienst van aan Deense grensrechter aan een Deense spits. Wel in het nadeel van een uitstekende Deense keeper in Utrechtse dienst. 

Vanaf het moment dat Yassin Ayoub in het veld komt gaat de vergelijking met het duel in Luxemburg niet meer op. FC Utrecht wordt de bovenliggende partij, krijgt prachtige kansen op een tweede en derde treffer en een doelpunt van Cyriel Dessers wordt afgekeurd. 

Vrijwel de hele verdediging van FC Utrecht heeft inmiddels wel geel en met duikelende Polen in de buurt kan rood in de hectische slotfase niet uitblijven. Als een Poolse blunder wordt afgestraft lijkt kwalificatie zeker. Tot het bordje van de zeven minuten extra tijd omhoog gaat en de gelijkmaker in de 93e minuut valt. Ook nu wordt aan buitenspel gedacht. Lech Poznan is één doelpunt van de volgende ronde, maar FC Utrecht houdt stand. Wat een onrecht zou het zijn geweest als de winnende Poolse treffer alsnog was gevallen.