Met het vinden van een paar parkeerplaatsen elders in de stad, wordt volgens de gemeente Utrecht het probleem van teweinig parkeerplaatsen en slechte luchtkwaliteit rond de nieuw- en verbouw van de Bijenkorf opgelost. Het Wijk C-komitee waarschuwt de gemeenteraad voor een nieuwe afgang.

Binnen 3 weken (!) na de uitspraak door de Raad van State, dat de bouw van de beoogde uitbreiding van de Bijenkorf moet worden stilgelegd, komt het college van burgemeester en wethouders van Utrecht al met haar oplossing van het probleem.

Een opvallend snelle reactie na een proces dat zo'n anderhalf jaar heeft geduurd. Het college meent tevens dat met deze oplossing tegemoet gekomen is aan de bezwaren die door het Wijk C-Komitee en Corio tegen de verbouwing waren ingebracht.

Het college reageert vrij laconiek op de tekortkomingen die door de Raad van State zijn aangedragen. 'Stelt in feite niets voor; lossen we wel even op', lijkt de reactie te zijn. De tekortkomingen die worden opgesomd vormen echter slechts één kant van de zaak, het door Corio opgevoerde motief van het niet realiseren van de benodigde parkeerplaatsen.

Niet genoemd wordt dat de Raad van State gemeend heeft, vanwege deze tekortkomingen, niet in te hoeven gaan op een ander motief, dat vooral door het Wijk C-Komitee, werd opgevoerd, de gevolgen voor de luchtkwaliteit in de St. Jacobsstraat. Juist door deze tegenovergestelde motieven lijkt de uitvoering van de verbouwing onhaalbaar.

Tijdens het proces kwam de tegenstelling tussen deze twee motieven niet tot uiting. De Raad van State bleek mee te gaan met het gezamenlijke uitgangspunt van Corio en het Wijk C-Komitee dat de uitbreiding van de Bijenkorf leidt tot een aanzienlijke toename van het aantal bezoekers met de auto.

In haar brief aan de gemeenteraad lijkt het college voornamelijk in te gaan op het tekort aan parkeerplaatsen. Er blijkt echter ook een nieuw luchtkwaliteitsrapport te zijn opgesteld. Belangrijkste conclusie uit deze rapportage is dat deze uitgaat van een toename in het aantal verkeersbewegingen dat ook al door het comité in 2012 werd verondersteld maar van tafel werd geschoven.

Echter, des te opmerkelijker is dat de nu berekende luchtkwaliteit in de St. Jacobsstraat en op de Oudenoord gunstiger uitkomt dan die in de luchtmonitoring rapportage 2013 wordt opgevoerd. Met andere woorden: een verkeerstoename op de St. Jacobsstraat en Oudenoord leidt tot een betere luchtkwaliteit!

Welke aannames er in de berekeningen voor de luchtkwaliteit zijn gedaan, wordt nergens in het rapport vermeld en ook het college doet hier over geen uitspraken richting gemeenteraad. De enige conclusie van het college uit dit rapport is dat aan de normen voor luchtkwaliteit ook na uitbreiding van de Bijenkorf wordt voldaan.

Hoe kan dit? Het college lijkt volledig te vertrouwen op de deskundigheid van haar ambtenaren. Dit is niet voor de eerste keer in deze zaak. Wie herinnert zich niet de gemeenteraadsvergadering waarin het college bij monde van de wethouders Isabella en Lintmeijer beweerde totaal geen angst te hebben voor gerechtelijke procedures.

Van dit nieuwe college zou je mogen verwachten dat ze ook eens contact zou opnemen met de bezwaarmakers. Het Wijk C-Komitee is in ieder geval niet benaderd. Zelfs niet op de hoogte gesteld van de nieuwe rapportages en conclusies. Ook dit doet weer denken aan de opstelling in 2012. Een hooghartige opstelling van ambtenaren en politiek naar wijkbewoners.

Te hopen is dat de huidige gemeenteraad zich assertiever opstelt dan de vorige. De vorige liet zich niets gelegen aan inspraken tijdens een raadsinformatieavond en persoonlijke benaderingen van gemeenteraadsleden. Zelfs tijdens het proces liet het comité aan gemeenteraadsleden weten dat ze buitenspel gezet waren en dat de spelregels gaande het proces waren gewijzigd.

Bij de Raad van State heeft het comité dit ook gemeld. Maar deze kon slechts concluderen, aan de hand van de ondertekening, dat de raad haar goedkeuring aan de nieuwe inzichten had verleend. Ook nu loopt de gemeenteraad weer een risico om 'nat' te gaan, bijvoorbeeld alleen al door het ontwerp niet eerst netjes ter visie te leggen.

Een laatste oproep aan de gemeenteraad. Wees kritisch! Zo niet, dan wacht slechts een volgende gang naar de Raad van State.

Het Wijk C-Komitee

Meer over dit onderwerp:

- Utrecht ontwijkt normen luchtkwaliteit: klikhier 

- Maak recht wat krom is: Klikhier