Donderdag presenteerde de commissie Addink haar rapport over integriteitskwesties in de lokale politiek. Hieronder de reactie van Klaas Verschuure (D66).

Klaas Verschuure (fractievoorzitter D66) - Integriteit van álle raadsleden is essentieel voor het goed functioneren van de gemeenteraad. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling moeten we met elkaar te allen tijde proberen te vermijden.

Daarom zal D66 de adviezen van de 'commissie van wijzen' omarmen en houden we als D66 integriteit hoog op de agenda. Als het aan ons ligt gaan we meteen aan de slag met het uitwerken van nadere regels in het reglement van orde en het instellen van een integriteitscommissie. D66 is blij dat de commissie van wijzen geen schending van integriteitsregels heeft gevonden.

Helaas heeft de commissie niet alle zorgen van onze fractie kunnen wegnemen. De commissie concludeert in haar rapport dat het aannemelijk is dat de zakelijke belangen van de heer Oostveen in de toekomst zullen botsen met zijn raadslidmaatschap. De toegang tot geheime informatie over de belangen van de gemeente Utrecht en het hebben van zakelijke belangen in de vorm van grondposities staat op gespannen voet met elkaar. Dit vinden wij zeer onwenselijk.

Het rapport bevestigt onze zorg over de moeizame combinatie van het raadslidmaatschap enerzijds en de belangen van de heer Oostveen als vastgoedondernemer anderzijds. Het feit dat wij met regelmaat e-mails krijgen vanaf zijn zakelijke adres over zijn juridische conflict met de gemeente bevestigt dit voor ons. Raadslid ben je altijd en overal, dat kun je niet tijdelijk terzijde schuiven.

Raadsleden moeten hun controlerende taak zonder belemmering kunnen uitoefenen en hebben daarom ook toegang tot geheime informatie. De wet staat geen onderscheid toe in de informatievoorziening richting raadsleden. Daarbij komt dat we moeten voorkomen dat wij ons als raadsleden beperkt voelen in de uitoefening van ons raadslidmaatschap. Er kunnen zich situaties voordoen waarin de raad of het college bijvoorbeeld geen informatie durft op te vragen of te verstrekken om de positie van de gemeente niet te ondermijnen. Als dat gebeurt, dan zou dat een zeer kwalijke zaak zijn.

Wij onderschrijven dan ook de conclusie dat het onwenselijk is dat de heer Oostveen meedoet aan menings- en besluitvorming in de raad over onderwerpen die zijn zakelijke belangen raken. Dat is voor ons heel belangrijk. Het is goed dat zowel zijn partij als hijzelf dit ook onwenselijk vinden en aangeven af te zien van informatie over onderwerpen waar de belangen van de gemeente en de heer Oostveen elkaar raken. Wij rekenen erop dat deze zelfbinding door hem serieus wordt genomen.

Wat D66 betreft is de discussie over integriteit en belangenverstrengeling nooit afgesloten. Wat ons betreft blijft dit een permanent onderwerp van gesprek.