Door Ton van den Berg - De Verkeerstuin wordt wegbezuinigd. Verontwaardiging alom, acties worden voorbereid, de oppositie met de PvdA voorop, schreeuwt dat het een schande is. En zo trekt een financieel gat van 75.000 euro heel wat aandacht. Maar juist daarom is nu waakzaamheid geboden!

Waakzaamheid? Hoezo? Het is een truc. Het is een rookgordijn. Politici brengen iets wat financieel peanuts is naar voren, weten dat de hele gemeente daar heel boos over wordt en ondertussen gaan er miljoenen euro's elders over de balk zonder dat iemand dat door heeft, want we zijn met z'n allen zo boos over het schrappen van 'onze Verkeerstuin'.

Die Verkeerstuin in Kanaleneiland heeft de afgelopen tien jaar al zeker drie keer op het punt gestaan geschrapt te worden. En iedere keer is er publieke verontwaardiging want bijna iedereen heeft wel eens een keer in die tuin in zo'n trapauto gezeten en dat vergeet je van je leven niet. Niet voor niets dat veel vijftig-plussers nu ook moord en brand roepen over de aangekondigde sluiting per 1 januari 2016.

Zoals bij actievoeren gaat tegenwoordig is er onmiddellijk een facebookpagina in het leven geroepen die al honderden steunbetuigingen heeft gekregen. Dat gaat dus goed, zullen de politici met hun verborgen agenda zeggen. Ook de oppositie gaat tekeer. PvdA'er Gadiza Bouazani twitterde dat zij in de Verkeerstuin 'leerde te stoppen voor de haaientanden' en dat een overtreding ervan haar 2 hele chocoladerepen kostte. In de internetkrant DUIC zegt ze dat ze de Verkeerstuin, die vijftig jaar bestaat, voor zeker nog eens 50 jaar wil behouden.

De PvdA is hierdoor in het politieke spel zeker bereid ergens water bij de wijn te doen als de Verkeerstuin maar kan blijven. De politici met hun verborgen agenda hebben dat al in hun boekje genoteerd. Er komen nog wel meer politieke partijen die verbolgen gaan reageren op de plannen tot schrappen. Als de facebookpagina 'De Verkeerstuin moet blijven' nog meer 'likes' krijgt wordt de actie ook naar het stadhuis gebracht en daar zijn politici graag bereid om zich achter het boze volk te scharen.

Het is eerder gepresteerd. Weet u nog van die pierenbadjes in de wijken, iets meer dan tien jaar geleden, die moesten maar weg zodat er geld overbleef voor andere zaken. Oud beleid moest worden ingeleverd voor nieuw. Het ging in dit geval om enkele tienduizenden euro's en zoals te verwachten kwam de stad in opstand. Dit kon niet, dit was te gek. Het vrat alle aandacht op, iedereen was verbolgen. Ondertussen bleven andere eventuele bezuinigingsposten waar het wel over miljoenen euro's had kunnen gaan onaangetast.

En wie was de wethouder financien in die tijd? De VVD'er Jan van Zanen. Dezelfde die nu burgemeester is. Niet dat hij persoonlijk met dit idee zal zijn gekomen om de Verkeerstuin naar voren te schuiven, maar de meester heeft wel leerlingen en de huidige wethouder financien Jeroen Kreijkamp (D66) leert graag want hij is ook wethouder onderwijs.

Dus, opletten. Welke onderwerpen komen de komende tijd naast die hele belangrijke Verkeerstuin ergens achteraan op de agenda, laat op de avond als de actievoerders tevreden naar huis zijn gegaan omdat er op de begroting wat geld is gevonden om dat gat van 75.000 euro mee te dichten?

Gaat het om de peperdure parkeergarage Jaarbeursplein die nog duurder wordt? Toch meer geld voor de Bieb++? Of is het de miljoenendans Leidsche Rijn-centrum? Maar het kan ook zijn die paar miljoen euro die het Muziekpaleis nog (jaarlijks!) nodig heeft? We weten het niet, want we strijden voor het behoud van de Verkeerstuin.