Door Zita Eijzenbach - De 'verkleuring' van de Zwarte Piet is in volle gang, maar dat betekent niet dat er helemaal geen Zwarte Pieten meer zijn bij de intocht van Sinterklaas bij de Weerdsluis op 15 november.

Luc Dietz, voorzitter van de Stichting Stadsontspanning Utrecht (SSOU) die de intocht organiseert, sluit niet uit dat er Zwarte Pieten op en rond de Weerdsluis aanwezig zijn. Hij zegt dat nadat woensdag bekend werd dat de 32 openbare basisscholen in Utrecht het kinderfeest zonder Zwarte Piet gaan vieren.

Vorig jaar kleurden gele, rode en zelfs ‘bolletjes Pieten’ (met het oog op de Tour de France) het decor van de Weerdsluis en ook bij de intocht volgende maand, zullen er ‘anders gekleurde’ Pieten aanwezig zijn, zegt voorzitter Dietz. 

De bolletjespiet. Foto: Jeroen Stoops

Ondanks dat Dietz het belangrijk vindt om ‘1 lijn’ te trekken bij de viering van het Sinterklaasfeest, wil hij zich niet direct achter het besluit van de SPO scharen. “Bedenk wel, dat er bij de intocht ruim 200 pieten aanwezig zullen zijn; op een basisschool zijn dat er vaak maar enkelen."

"De inzet van de gekleurde pieten zetten we door, maar uitspraken over of en in welk percentage er ook Zwarte Pieten aanwezig zullen zijn, wil ik nog niet doen. We overleggen momenteel eerst nog met enkele partijen, zoals de SPO, voordat er een besluit wordt gemaakt over de algehele invulling van de intocht.”

Persoonlijk is Dietz tegen een directe afschaffing van de Zwarte Piet, maar zegt hij als voorzitter: “Bij een geleidelijke verandering, heeft de gehele samenleving tijd om te wennen. Dat is vaak de meest efficiënte manier.” 

“Laten we onthouden dat het een feest is voor de kinderen. Het hele boek van Sinterklaas herschrijven kan niet de bedoeling zijn, maar alleen het hoofdstuk over Zwarte Piet nader bekijken, is geen enkel punt, ook niet bij de intocht.
Hoe die Piet er precies uit ziet, is helemaal niet van belang voor het sprookje dat verteld wordt.”

Muzikale Zwarte Pieten. Foto: Ton van den Berg