Door Louis Engelman - De toekomstige bestemming van de Cartesiusdriehoek moet met urgentie worden vastgelegd. Dat vindt voorzitter Fred Dekkers van de Wijkraad West. Hij roept burgemeester en wethouders op nu snel met een visie te komen voor dit gebied waarin volgens hem ook plaats moet zijn voor woningbouw. 

Dekkers vreest dat de driehoek anders alleen bedrijventerrein blijft. Dat gevoel is sterker geworden nadat de bezwaren tegen de komst van de voedselgroothandel Sligro door de gemeente van tafel waren geveegd.

Het gebied tussen de spoorlijn Utrecht-Vleuten, Daalsedijk en Cartesiusweg heeft lange tijd braak gelegen. Nadat de NS helderheid had verschaft over de positie van het rangeerterrein ontstond er ruimte voor nieuwe vestigingen. Inmiddels zijn er diverse grote bedrijfsgebouwen neergezet, waaronder dat van Stadswerken, ProRail, NedTrain, VolkerRail, Shurgard en autoherstelbedrijf Care. De panden van Nutrecht en Dbs (in het voormalige CAB-gebouw) vormen het creatieve deel van de driehoek.

Het pand van Prorail waar de verkeersleiding van de spoorwegen is gevestigd. Foto: L. Engelman

De komst van Sligro vond aanvankelijk geen goed onthaal bij de Wijkraad West. Met name werd er gevreesd voor meer verkeer op de Cartesiusweg. Dekkers: ‘Terwijl er juist gepraat wordt over de aanleg van een stadsboulevard om de intensiteit van het verkeer terug te dringen.’ De bezwaren van de wijkraad vonden bij het college echter geen gehoor. Dekkers: ‘Ze konden en wilden er niet aan voldoen. En het huidige bestemmingsplan bood ons onvoldoende middelen om ons tegen de vestiging te verzetten.’

De wijkraadvoorzitter pleit daarom voor een snelle bestemmingsherziening van het gebied. Daarbij zou de nadruk moeten liggen op de ontwikkeling van woningbouw in samenhang met milieuvriendelijk openbaar vervoer. Volgens hem zijn er plannen om op het terrein studentenhuisvesting te realiseren. ‘Maar ik weet niet hoe het daar nu mee staat.’
De wijkraad wil de driehoek ook beter te ontsluiten. Dekker denkt aan twee fietstunnels, één in de richting van de binnenstad en één naar de Cremerstraat in de wijk Nieuw Engeland.

SLIGRO

Het in aanbouw zijnde pand van Sligro langs de Cartesiusweg is de 49e vestiging van de voedselgroothandel in Nederland. Woordvoerder Wilco Jansen legt uit dat het een zelfbedieningswarenhuis betreft, dat om vijf uur zijn deuren sluit. ‘Daarom zal het verkeer geen probleem vormen. De wijkraad was bang voor supermarktachtige taferelen. Die zal je daar niet aantreffen.’

Met de bouw van het pand, dat over twee verdiepingen in totaal bijna 10.000 vierkante meter omvat, is op 4 mei van dit jaar begonnen. Jansen verwacht dat de groothandel maandag 16 november opengaat. ‘We waren al langer op zoek naar een plek in Utrecht’, zegt hij. ‘De vestiging in Nieuwegein zat tegen haar plafond aan. Bovendien wilden we voor de horeca in Utrecht beter bereikbaar zijn. Het gebouw aan de Cartesiusweg gaat werkgelegenheid bieden aan 35 tot 40 mensen.


In Nederland is Sligro op voedselgebied een grote speler. Het beursgenoteerde bedrijf heeft een omzet van 2,5 miljard euro en telt meer dan tienduizend werknemers.