Door Debra van der Heide - Ruim veertig kamerplanten staan er in het huis van de 29-jarige Utrechtse Esmé Vahrmeijer. Haar woonkamer, keuken, gang en zelfs de badkamer zien groen van de verwaarloosde kamerplanten. Deze staan er niet zomaar want sinds anderhalve maand is het huis van Vahrmeijer getransformeerd tot Het Groene Weeshuis.

De opvang van kamerplanten begon toevallig met een paar verwaarloosde kamerplanten. Deze stonden zonder pot of grond langs de weg. “Als ik ze aan de kant van de weg vind, kan ik ze gewoon niet laten staan”, aldus Vahrmeijer.

Facebookhit

Met een Facebookpagina begon haar kleine weeshuis meer bekendheid te krijgen. Vahrmeijer werd meerdere malen per dag benaderd met de vraag of zij een plant wilde opvangen. “Als ik planten binnenkrijg die er heel erg aan toe, zijn zet ik deze onder de douche. Ik spoel de bladeren af zodat al het stof verdwijnt."

Het is volgens Vahrmeijer erg belangrijk dat de bladeren stofvrij blijven. “Planten hebben een luchtzuiverende werking. Via de bladeren nemen de planten zuurstof op en geven ook weer zuurstof af.”

Na de douchebeurt wordt er een nieuwe pot met grond neergezet en krijgen de plantjes natuurlijk genoeg water en licht. Zodra de planten weer helemaal gezond zijn, worden deze op Facebook gezet om een nieuw baasje te vinden.

Hoe lang het weer duurt tot ze een nieuwe eigenaar hebben verschilt. “Als de plant zwaar verwaarloosd is hou ik hem hier tot hij gezond genoeg is om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Dat kan variëren van een aantal weken tot maanden.”

Jungle

Het huis van de plantenredster is nog wel bewoonbaar en zeker geen jungle. “Ik probeer het leefbaar te houden. De planten staan daarom veel op tafels en niet allemaal op de grond. Maar om normaal in bad te kunnen gaan, moeten er wel een paar planten worden verzet."

Waarom is het voor Vahrmeijer zo leuk om voor veertig planten te zorgen? Ze werkt namelijk ook nog als grafisch ontwerper en alle planten moeten minimaal twee keer in de week water krijgen. “Voor ik met het weeshuis begon had ik al veel planten. Het is nu vooral een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik krijg positieve groene energie van al dat groen in mijn huis. Het is fijn om planten weer een nieuw leven te geven en daarnaast andere mensen weer blij te maken.”

Groene vingers

Met een huis vol met planten moet Vahrmeijer wel over groene vingers beschikken.“Dat blijkt. Ik heb al veel planten in huis gehad en ze doen het allemaal wonderbaarlijk goed. Ik leer ook steeds meer nieuwe dingen bij. Onder andere door de moestuin die we in de tuin hebben aangelegd.”

De voornaamste reden waarom mensen hun kamerplant de deur wijzen is ruimtegebrek. “Ook zijn mensen snel uitgekeken op planten. Ze zoeken dan wat anders om hun huis mee op te fleuren.” Esmé vindt het belangrijk dat planten niet zomaar op straat worden gezet. “Geef een plant een nieuw leven door er eentje te adopteren. Gooi ze niet zomaar weg want je kunt er andere mensen nog blij mee maken.”