Negen liefhebbers van fietsen èn van Utrecht rijden van 26 tot en met 30 mei een omgekeerde Tour de France: van Parijs naar Utrecht.

Materiaalman en volger in de auto is journalist Dick van der Peijl, hij bericht over de eerste twee dagen:

Prachtig weer! Lekker om te fietsen. Om half tien vertrekken de 8 wielrenners vanuit het hotel in Compiegne. In Montdidier hebben we afgesproken voor de eerste pitstop, dat is zo'n 40 km fietsen. Het landschap is glooiend.

Ik stap in de bus en rij met een gangetje van 90 km naar Montdidier. Geen restaurant, wachten dus. Kletsen met de locals en de kroegbaas. Hij wijst me een chauffeursrestaurant, beetje moeilijk op de fiets.

Na een uurtje wachten duiken de anderen op. We gaan naar Reims. Ik begeleid hen met de materiaalwagen. We bereiken Reims in colonne. 

Midden in de stad bij het station eten we. Het was redelijk zwaar maar te doen. Ze gaan de kathedraal nog in, ik rij door het is bijna onmogelijk te parkeren in de stad. Dus ik ga naar Arras. 

Om half 8 komen de fietsers, zwaar maar tevreden. Douchen en eten.

Dinsdagochtend was het anders vooral door het vroeg opstaan. Half vier op, kwart voor 6 weg en om kwart voor 1 in Parijs, zonder moeilijkheden. Daarna terug is wel heel zwaar. Uitgewoond komen ze aan de fietsers! Ruim 100 km gereden.

Om elf uur gaan slapen. Moe, maar voldaan.

Dick van der Peijl

De tocht is een initiatief van de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk. Doel is om het publieke debat aan te zwengelen over de herbouw van het schip van de Domkerk. Dat schip stortte in bij de grote storm in 1674.

Volgens de stichting biedt een dergelijk herbouwproject Utrecht tussen 2022 en 2074 veel kansen. Het zou een stimulans zijn voor toerisme en economie en schept nieuwe mogelijkheden voor onderwijs en vakopleidingen in de restauratiebouw, wetenschappelijk onderzoek naar middeleeuwse technieken etc.

De aankomst van het peloton op het Domplein is op zaterdag 30 mei gepland om 17.00 uur. Daar worden ze verwelkomt door fans en prominenten.

In Parijs.