Door Raymond Taams - Utrecht is een talkshow rijker met ‘Aan de Slachtstraat’ in het cafe van filmtheather 't Hoogt. De talkshow is een initiatief van drie in Utrecht wonende NOS-collega's; Onno Beukers, Mustafa Marghadi en Fleur Wallenburg. Tijdens de eerste editie afgelopen zaterdag, betraden Herman van der Zandt, Daan Windhorst en A Brighter Light het podium en bespraken ze de zomer in Utrecht.

"Ik ben in eerste instantie Mustafa Marghadi en ik ga jullie eerst even vertellen waarom we deze talkshow hebben bedacht", heet één van de presentatoren het publiek welkom. Het zal wel aan het benauwde weer liggen, want er worden vanmiddag meer grappige versprekingen gemaakt op het podium. "Ik ga de week doornemen met de hand van een scherm", zegt Daan Windhorst als hij aan zijn humoristische evaluatie van de Utrechtse zomer begint. Marghadi heeft hem vlak daarvoor aangekondigd met de woorden: "Eerst gaan we met Daan Windhorst vrolijk mopperen over de afgelopen maand".

Foto: Herman van der Zandt

NOS-nieuwslezer Herman van der Zandt is er ook. Hij staat achter in het café met een grijsharige NOS-collega te praten. "Ik ken jouw papa van de NOS", zegt de grijsharige collega terwijl hij de hand schudt van Herman's zoontje. Even later mag Van der Zandt het podium op om te worden geïnterviewd. Marghadi: "U kent hem natuurlijk als de leukste nieuwslezer van de NOS." Van der Zandt geeft hem een schouderklopje. "Maar als Annechien Steenhuizen hier had gezeten, had ik ook gezegd dat zij de leukste nieuwslezer van Nederland is", trekt Marghadi zijn compliment weer in. Daarna volgt een geanimeerd gesprek tussen de twee, waarbij Van der Zandt, opgegroeid in Breda maar inmiddels al een jaar of twintig Utrechter, onder andere vertelt over zijn favoriete plekken in de stad.

Tussen de interviews door zijn er columns en muziek. Zo leest Elja Looijestijn van het Utrechtse magazine 'De Dakhaas' haar column voor. Hij gaat over 'leven als een local'. De conclusie van Looijestijn is dat je alleen maar als een local kunt leven als er weinig toeristen naar Utrecht komen. Even daarvoor heeft Herman van der Zandt ongeveer hetzelfde gezegd over zijn thuisstad. "Als ik mensen hoor zeggen dat er meer toeristen naar Utrecht moeten komen denk ik: hou het alsjeblieft een beetje onder de pet jongens. Het moet hier niet te druk worden.”

De muziek wordt verzorgd door Ted Griffioen. Zichzelf begeleidend op gitaar brengt hij gevoelige liedjes ten gehore op een verhoging tegenover het podium. Griffioen is meegenomen door 3FM-discjockey Herman Hofman. “Waarom ik Ted heb meegenomen? Omdat zijn liedjes potdomme hartstikke goed zijn”, roept Herman geestdriftig tijdens het inleidende praatje.

Na een uur is het programma voorbij. Het is de bedoeling dat ‘Aan de Slachtstraat’ iedere maand georganiseerd wordt. Je moet daarvoor echt zelf op zaterdagmiddag naar ‘t Hoogt gaan, want er worden geen opnames gemaakt. Het zaaltje bij de bar waar deze eerste editie werd gehouden was goed gevuld met publiek, en er werd ook flink gelachen. Bijvoorbeeld toen de voormalige directeur van de gevangenis aan het Wolvenplein vertelde dat hij zijn gedetineerden altijd beschouwde als ‘gasten’. Over gasten gesproken, daarmee zat het deze middag wel goed. De columns mogen echter wel wat pittiger. De interviewtafel tijdens Aan de Slachtstraat in Cafe 't Hoogt. Foto: Marc van der Laan