Door Ton van den Berg - Rijk de Gooijer junior, de zoon van de in 2011 overleden Rijk de Gooijer, onthulde vrijdagmiddag een kleine plaquette aan de Bemuurde Weerd Westzijde. Daarop een foto van zijn vader en een tekst, met onder meer het refrein van het in de jaren vijftig door De Gooijer geschreven lied 'Als ik boven op de Dom kom'.

Onthulling van de plaquette met wethouder Diepeveen (rechts) en Rijk de Gooijer jr.. Foto: Ton van den Berg

De plaquette was een idee van de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht die daarmee een eerbetoon wilde maken voor de in 1926 geboren De Gooijer. De bakkersfamilie, met 9 kinderen, woonde toen in het kleine huisje aan de Bemuurde Weerd wz 1 (nu een pand met bed en breakfast). Volgens zoon Rijk was iedereen blij toen het gezin groter ging wonen. Eerst nog in Tuindorp en later in Bilthoven.

Rijk de Gooijer sr. kwam graag nog eens kijken naar het huis waar hij, samen met zijn tweelingzus die al jong overleed, was geboren en zijn kleutertijd doorbracht, zei zijn vriend Maarten Spanjer, die ook bij de onthulling aanwezig was.

Maarten Spanjer en Rijk de Gooijer junior. Foto: Ton van den Berg

De Gooijer verliet het ouderlijk huis in 1944 op 18-jarige leeftijd om zich aan te sluiten bij de geallieerden die op het punt stonden Duitsland binnen te vallen. Hij was onder meer tolk voor de Engelsen en Amerikanen en ook was hij tijdelijk burgemeester van het Duitse waddeneiland Sylt.

Na de oorlog kwam De Gooijer terug in Utrecht, waar hij onder meer via deelname aan amateurtoneelgroepen het vak van toneelspeler leerde. Zo kwam hij in contact met mensen die in Hilversum bij de radio werkten. Daar groeide hij uit tot entertainer met onder meer typetjes zoals verkoper Bartels, die hij met een Utrechtse tongval neerzette.

De Utrechtse tongval zou hij later nog vaker gebruiken in reclamespotjes voor Franse kaas ('goe gedaen jochie') en verzekeringsbedrijven ('Foutje bedank!').

De meeste tijd van zijn leven, hij werd 81, leefde De Gooijer buiten Utrecht. Maar hij kwam nog regelmatig op bezoek. In de eregalerij van het stadhuis hangt een foto van hem met pianist Joop Reynolds, met wie hij veel samenwerkte in de jaren vijftig en zestig. In 2004 haalde Reynolds De Gooyer nog naar Utrecht om hem een speciale munt te laten slaan in het kader van het 750-jarig bestaan van de Domkerk.