Wist u dat 91 procent van de Utrechters wel eens een gesprekje met z'n buren voert? Nee, dat wist u niet, maar volgens het inwonersonderzoek dat de gemeente Utrecht vorig jaar uitvoerde blijkt dat wel.

Gelukkig staan er ook meer inhoudelijke feiten in het onderzoek waar 3000 Utrechters aan meewerkten. Zo'n feit is dat (slechts?) 24 procent van de Utrechters voor een reis naar de binnenstad het openbaar vervoer gebruikt.

Een conclusie die te trekken valt uit het onderzoek is dat de Utrechters redelijk tevreden lijken te zijn over hun stad. De eigen woning krijgt een gemiddeld rapportcijfer 7 en meer dan 60 procent van de inwoners is tevreden over het groen in de buurt. Met het gevoel van onveiligheid valt het ook mee: slechts 32 procent voelt zich wel eens onveilig (waarbij 20 procent het nadrukkelijk heeft over soms).

Opvallend is wel dat 9 procent van de Utrechters zegt in een sociaal isolement te leven. Afgezet tegen de echte inwonersaantallen zou dat dus om zeker 3000 inwoners gaan en dat zijn er toch veel.

Wat verder ook opvalt is dat de uit het onderzoek blijkt dat 20 procent van de bewoners zegt ooit iets gedaan te hebben om iets te veranderen aan het beleid of de plannen van de gemeente Utrecht. De Utrechters blijken een volgzaam volk, behalve dan weer waar het gaat om de parkeerplekken in de stad, daarover is 50 procent ontevreden.

De uitslag van het onderzoek staat op bijgaande meetlat (klik op de illustratie en hij wordt groter). Wie dieper wil graven in het bewonersonderzoek: klikhier.