De inwoners van de stad Utrecht zijn verdeeld over de vraag of de naam van het plein Neude voorafgegaan moet worden door het lidwoord 'de' of 'het'. Dat blijkt uit een enquête die door 1140 Utrechters is ingevuld. Van hen gaat 48% voor 'de' en 44% voor 'het of 't'. Volgens 8% van de Utrechters maakt het niet uit of je 'het' of 'de' zegt, dat kan allebei.

In 2015 voerden journalisten Ton van den Berg (Nieuws030) en Marc van Rossum du Chattel (RTV Utrecht) een strijd. Van den Berg is voor 'De Neude', en Van Rossum is voor 'Het Neude'. Ook op camera werd de strijd op hoge toon gevoerd.

Na die verbale knokpartij kon een vragenlijst ingevuld worden. En vier jaar later is die enquête nu gesloten. Precies 1140 Utrechters vulden hem in. En de uitkomsten zijn opvallend.

Zowel geboren Utrechters als import-Utrechters vulden de vragen in. Van de Utrechters met de wieg in de Domstad (540), vindt een kleine meerderheid dat het Het Neude is (46,3%). Voor De Neude stemden 45,7% van de geboren Utrechters. Bij import-Utrechters is er wel een grote voorkeur voor één van de twee. Een meerderheid van 51% kiest voor 'de'. Van de import-Utrechters kiest 42% voor 'het', en de rest (7%) maakt het niet uit.

Opleiding en leeftijd
Als je kijkt naar opleiding zijn er ook een aantal opvallende verschillen. Hoogopgeleiden kiezen opvallend vaak voor 'de' (51%) en 43% voor 'het'. Ook laagopgeleiden kiezen vaker voor De Neude (46%), tegen 43% voor Het Neude. De groep die alleen een middelbare schoolopleiding (HAVO/VWO) heeft kiest in meerheid met 52% voor Het Neude. 

En tenslotte nog de scheiding naar leeftijd. Jongeren onder de twintig kiezen massaal voor Het Neude (66%), tegen slechts 31% voor De Neude. Bij senioren van boven de zestig jaar, ligt het precies andersom. Daar kiest 56% voor De Neude en 32% voor Het Neude. Bij de ouderen is de groep die vindt dat het allebei kan, erg groot met 12%.

Reacties
Marc van Rossum du Chattel ziet in de uitkomsten van de enquête een bevestiging voor zijn stelling: "Zoals ik eerder zei, is De Neude vooral iets voor hoogopgeleide import-Utrechters. De geboren Utrechters volgen hun gevoel en zeggen 't Neude." Van den Berg, die eindredacteur is van een boek over de Neude dat in 2020 het licht gaat zien, is het nog steeds met hem oneens: "Als geboren Utrechter weet ik niet beter dan dat het 'de Neude' moet zijn. Misschien heb ik te veel gelezen volgens Van Rossum du Chattel en maakt mij dat blijkbaar een hoogopgeleide, maar het is altijd De Neude geweest. Als je helemaal onbekend bent met de historie van De Neude is het vanzelfsprekend om over Het Neude te praten want die mensen kennen het alleen als Het Plein."

De beste conclusie uit de enquête, volgens Van Rossum du Chattel, lijkt dat de discussie 'De' of 'Het Neude' nog wel een tijdje de Utrechters zal blijven verdelen. "Dat baart mij zorgen", zegt Van den Berg. "De enquete draagt er toe bij dat 'Het Neude' ook goed zou kunnen zijn, dat als we maar blijven zeggen Het Neude het over 50 of 100 jaar de normale uitspraak is. Dat moet worden voorkomen. Mijn advies is daarom: lees over De Neude en vergeet Het Neude."

Reageren kan via e-mail, klik hier.