Ongekend. RTV-Utrecht presenteert zaterdag en zondag onbekende en bijna geheel vergeten filmbeelden van de legendarische Flight to Lowlands Paradise uit 1967 en 1968. Documentairemaakster Boukje Jansen van Galen vond het unieke materiaal in Duitse archieven.

Hippies die muziek maken, een man met een papieren pruik en een levende vogel, iemand die een joint draait, suikerspinnen en midden in de Jaarbeurs een vuurtje op de grond. Het zijn een paar van de beelden uit de korte film die goed laten zien hoe in Utrecht in 1967 en 1968 een uniek muzikaal experiment plaatsvond.

Hippies maken muziek in de Jaarbeurs. Foto uit documentaire

Jansen van Galen vond de beelden op zoek naar filmmateriaal over de Flight to Lowlands Paradise. Bekend zijn de beelden van het Polygoonjournaal en de beelden die een medewerker van de gemeente Utrecht, Henk Gomersbach, schoot. Na bijna vijftig jaar duiken nu deze nieuwe filmbeelden op. Zestigers die erbij waren in de Jaarbeurs in 1967 en 1968 moeten zeker even kijken, want misschien herkennen ze zichzelf wel.

De herontdekte beelden maken deel uit van een documentaire die RTV-Utrecht zaterdag uitzendt over de Flight to Lowlands Paradise (te zien in de rubriek Na het Nieuws). Een muziek- en hippiefestival dat z'n weerga niet kende en dat aan de wieg stond van latere festivals en live-popconcerten in Nederland.

Aan het woord komen diverse betrokkenen uit die tijd, zoals een van de organisatoren Rob van Gemert (die later raadslid voor de PSP werd) en fotograaf Jaap van de Klomp, die vertelt over het feit dat gitarist Jimi Hendrix (de grote naam van de tweede Flight in 1968) uiteindelijk niet op het podium in de Jaarbeurs stond. 

Met name het festival in 1968 kende veel problemen, naast het niet op komen dagen van Hendrix. Zo stonden in Engeland diverse popgroepen tevergeefs op een reis naar Nederland te wachten: mist en regen voorkwamen dat de vliegtuigen konden opstijgen.