De oorspronkelijke film is zoek, maar er is ooit een kopie gemaakt vanaf een scherm en daarop zijn unieke beelden te zien van de dag dat Utrecht op 7 mei 1945 werd bevrijd.

Behalve de komst van de Engelse bevrijders die met een brencarrier onder de Domtoren heen rijden, zijn er ook beelden te zien van het schietincident die dag bij het Rosarium in Utrecht-oost. Dertien leden van de Binnenlandse Strijdkrachten kwamen daar tegenover Duitse soldaten te staan waarbij geschoten werd. Tien BS'ers overleefden dit niet.

De beelden zijn teruggevonden via contacten van productiebedrijf Beeldland dat onlangs een documentaire maakte over de familie Do Schat, waarvan enkele leden de schietpartij op een afstand zagen gebeuren. Op zoek naar beelden kwam het productiebedrijf op het spoor van familie van de Utrechter Ch.J. Chiotakis die de film in 1945 maakte. Zij bleek nog in het bezit van een kopie van de originele film waarvan delen ook in het bezit zijn bij Het Utrechts Archief. Maar nog niet eerder was de film in zijn geheel te zien.

Een gewapend lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Foto: Beeldland

De 21 minuten durende zwart-wit film is nu als bonusmateriaal toegevoegd aan de documentaire over Do Schat.

De authentieke amateuropnamen gemaakt door de heer Ch.J. Chiotakis, roepen de laatste dagen van de bezetting en van de eerste dagen van de bevrijding opnieuw in herinnering. Naast de schietpartij zijn beelden te zien van de vrijlating van gevangenen uit het Wolvenplein (op 6 mei), het herstel van het Nederlandse gezag, de ontlading onder de bevolking, de viering van de prille vrijheid, de uitvaart van vermoorde verzetsmensen en de militaire parades in de zomer van 1945 door de geallieerden op het Vredenburg.

De DVD ‘Do Schats Dagboek’ is te koop in het Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat en kost € 9,50.