Door Zita Eijzenbach - Het Uitfeest luidt zondag, met tientallen gratis voorstellingen, het nieuwe Utrechtse culturele seizoen in. Dat gebeurt voor tal van culturele instellingen en organisaties met opnieuw minder subsidies. Hoe kijken vier betrokkenen aan tegen het nieuwe seizoen.

Afgelopen jaar zag het Louis Hartlooper Complex noodgedwongen zijn Latin American Film Festival (LAFF) sneuvelen; de tiende editie kwam er niet. Ondanks deze teleurstelling kijkt Roos Stelling, programmeur van het LHC, hoopvol naar het nieuwe seizoen. 
“Het Vlaamse Film Festival in mei en het Utrecht voor Utrecht-festival in juni zijn de enige twee evenementen waarvoor wij subsidie zouden kunnen krijgen. De aanvraag ligt klaar, maar het is altijd nog maar afwachten of we die ook dit jaar weer krijgen. Het zou ideaal zijn als niet de mensen in de kantoren het geld mochten verdelen, maar mensen die ook echt deel uitmaken van cultuur in de stad. Aangezien wij geen structurele subsidiering ontvangen, zijn we creatief in het zelf bedenken van hoe we dingen voor elkaar kunnen krijgen. Bedelen en een hoop goodwill, daar moeten we het van hebben!”

Stellings aanrader voor het UitFeest: “Om 16:00 uur, de proefles Filmcursus over filmgeschiedenis of filmanalyse van Rudi de Boer.”

-

Lucia Claus, directeur van de Stadsschouwburg, kijkt uit naar een volle Culturele Zondag. Zondag zal ze een van de sprekers zijn tijdens de talkshow Talk of the Town in het Stadhuis.
“Een groot deel van de renovatie is al gereed. Afgelopen week hebben we al kunnen proefdraaien met het restaurant Zindering, maar voor de Blauwe Zaal is het zondag echt de vuurdoop."

Claus benoemd ‘meer comfort’ als het belangrijkste uitgangspunt van de verbouwing. Dit zal ook in de grote zaal (de Douwe Egbertszaal) - die in januari 2016 opgeleverd wordt - centraal staan.
"De bezuinigingen hebben geleid tot minder, maar wel een scherper aanbod. Bij de Stadsschouwburg is de opkomst van het publiek juist de laatste tijd weer groter. Ondanks dat de entreebewijzen iets in prijs zijn verhoogd, hebben we met U-OV een mooie samenwerking kunnen realiseren voor de bezoekers van de Stadsschouwburg.”

Claus' aanrader voor het nieuwe seizoen: “De 10 uur durende theatershow van de Deense tv-serie Borgen. Een erg lange zit - ergens in het voorjaar van 2016 -, maar ongetwijfeld de moeite waard!”

Zondag is de vuurdoop van de Blauwe Zaal in de Stadsschouwburg. Foto: Zita Eijzenbach-

Filmtheater ’t Hoogt zegt geen gevolgen te ondervinden van de bezuinigingen in de cultuursector. Los van de economische crisis, de bezuinigingen en het weer, wordt met name het kinderprogramma goed bezocht. 
"Voorlopig kunnen we dus op dezelfde voet verder als afgelopen jaar. De filmcursussen zullen meer aandacht krijgen en Studium Generale en het Universiteitsmuseum gaan door zoals voorheen. Afgelopen jaar presenteerden we een openluchtfilm aan de vooravond van het Uitfeest. Helaas zit dat er dit jaar niet in vanwege de hoge kosten. 't Hoogt vertoont wel een Sneak Preview op de zondagavond." 

Rozings aanrader voor het nieuwe seizoen: “Het volgen van een filmcursus is een echte aanrader voor mensen die meer over de geschiedenis, verdieping en achtergrond van de film willen weten. In 2016 is het 400 jaar geleden dat William Shakespeare overleden is; hij zal dat jaar centraal staan bij de cursussen."  

-

“Natuurlijk treffen de bezuinigingen de artiesten indirect, na in eerste instantie de theaters en faciliteiten. Kaartjes worden duurder, omdat het tekort aan subsidie toch ergens aangevuld moet worden.”, zegt Jan Beuving van cabaretduo Jan en Daan. De van origine betastudenten verzorgen tijdens het Uitfeest twee optredens in hun voormalige studentenstad.
“Het publiek lijkt tegenwoordig veel afwachtender en selectiever te zijn dan voorheen. Bovendien gaan mensen nog maar weinig impulsief naar een voorstelling; ze willen een nieuwe show graag eerst bij de De Wereld Draait Door gepresenteerd zien worden, voordat ze een kaartje kopen.”

Beuvings aanrader voor het Uitfeest: “Zonder twijfel; Bas Marée met En Vrac, om 14:00 uur in het Werftheater! Hij is een van de beste kleinkunstenaars van Nederland, maar, nog, vrij onbekend.”

Voor het complete programma van het Uitfeest [klikhier