In het deze week verschenen boekje 'Schaduw over Zonneschijn - (oorlogs)verhalen uit een kindertehuis in Zeist’ onthult de auteur, Jim Terlingen, onder meer het trieste verhaal van het joodse meisje Liliane Dreyfus dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in het tehuis. Ze blijkt niet gestorven te zijn door toedoen van de bezetter, waar iedereen tot nu vanuit ging, maar door mishandeling in het tehuis.

Met die ontdekking zegt Terlingen dat haar vermelding op het Zeister oorlogsmonument 'Niet weer, nooit meer – weggehaald en vermoord. 1940 -1945’ aan de Slotlaan onterecht is. Ook in het standaardwerk 'In Memoriam', waarin alle namen van gedeporteerde Nederlandse kinderen staan, hoort haar naam daarom volgens de auteur niet te staan.

Terlingen.

Een ander opmerkelijk feit is dat de auteur heeft achterhaald wie 'juffrouw Annie' was, een in Zonneschijn ondergedoken joodse vrouw die in 1944 bij een razzia uit het tehuis is gehaald. Tot nu toe was dit een onopgeloste kwestie.

Kindertehuis Zonneschijn (1933-1952) werd door twee Rotterdamse vrouwen gesticht als herstellingsoord voor zieke kinderen. De schone lucht in Zeist is "goed voor kinderen met astma, bronchitis en nerveuze klachten", staat in een brochure uit die tijd.

Veel welgestelde ouders brachten hun kinderen naar Zonneschijn. In 1939 kwam ook de zesjarige Ramses Shaffy in het tehuis, een onderbelichte periode uit zijn leven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de directrices er op verzoek van het verzet tegen betaling ook joodse kinderen onderduiken. Twee hartverscheurende verhalen waarin deze kinderen een hoofdrol spelen, staan centraal in dit boekje.

Terlingen heeft met behulp van informatie uit archieven, boeken en getuigenissen van ex-Zonneschijnbewoners een nauwkeurige reconstructie gemaakt van deze geschiedenissen.

Jim Terlingen (Utrecht, 1965) schrijft met regelmaat over geschiedkundige onderwerpen. Hij publiceerde eerder een boekje over een pand op de Vismarkt. Ook organiseerde hij in 2015 bijeenkomsten tijdens de eerste Open Joodse Huizen-route in Utrecht op een adres in diezelfde straat. Een joods jongetje dat daar ter wereld kwam, werd tijdens de oorlog een van de onderduikers in Zonneschijn.

Onlangs nog ontdekte Terlingen diverse fouten op het enkele maanden geleden onthulde Joods Monument in Utrecht en schreef daarover artikelen in het AD/UN.

'Schaduw over Zonneschijn - (oorlogs)verhalen uit een kindertehuis in Zeist’ is te koop als fysiek exemplaar (18,75 euro, ISBN: 9789402147155) en als e-book (7,99 euro, ISBN: 9789402147391)

Meer informatie op: http://zonneschijnzeist.blogspot.nl