Een actieplan voor gezonde lucht, daar is in Utrecht dringend behoefte aan. Dat zeggen De Kracht van Utrecht en Milieudefensie. Ze boden dinsdag de gemeenteraad het nieuwe actieplan.

De milieugroepen hebben een pakket aan verkeersmaatregelen bedacht die de gemeente kan invoeren. Daarmee kan de luchtkwaliteit in de stad verbeteren.

Tijdens de presentatie op het plein voor het stadhuis werden ook zogeheten 'wolkenfoto's' onthuld. Daarop spreken Utrechters zich met behulp van tekstballonnen uit voor gezonde lucht in de stad.

Wolkjes milieuteksten. Foto: Michiel Wijnbergh

Volgens De Kracht van Utrecht en Milieudefensie is de gemeente positief als het gaat om maatregelen te nemen die gezondere lucht bevorderen. "Het college is zeer ambitieus en wil de lucht zo schoon mogelijk maken," aldus de actiegroepen.

Maar om het allemaal mogelijk te maken moeten 'nog forse stappen genomen worden'. Op verschillende locaties in de stad worden de normen voor gezonde lucht nog altijd overschreden. Het actieplan biedt de gemeente handvaten daar zo snel mogelijk een eind aan te maken.

Raadsleden en wethouder Lot van Hooijdonk (gele jas) in gesprek met actievoerders. Foto: Michiel Wijnbergh