Door Jim Terlingen - Vanmiddag heeft Utrecht er zes struikelsteentjes bijgekregen voor vermoorde joodse Utrechters. De teller kwam in onze stad hiermee op 143.

Tuinwijk
Op Burmanstraat 6 woonden een moeder en dochter die beiden in Auschwitz zijn vermoord. Het gaat om Aaltje van Blijdestijn-Jakobs (1872-1942, 70 jaar geworden) en dochter Leentje van Blijdestijn (1910-1943, 33 jaar).

Aaltje van Blijdestijn-Jakobs

De man van Aaltje, Louis, overleed voor de oorlog. Samen hadden zij vier kinderen: Mosis Emanuel, Saartje, Leentje en Til. Saartje en Til hebben de oorlog overleefd. Van Til is bekend dat ze na de oorlog schuldgevoel had dat zij haar moeder niet heeft kunnen bewegen om onder te duiken. Haar moeder dacht echt te gaan werken in Duitsland.

De twee steentjes op de Burmanstraat worden geplaatst (foto: Jim Terlingen)

De plechtigheid op de Burmanstraat (foto: JT)

Twee kinderen van Til, Mirjam en Rami, spraken bij de steenlegging. Mirjam kwam daarvoor speciaal over uit Zwitserland. Ook een kleinzoon van Saartje hield een toespraak. Uit alle woorden sprak veel waardering voor de organisatie van de steenlegging door Tuinwijk-bewoonster Doete Regts.

Mirjam, Doete en Rami op de Nieuwe Koekoekstraat (foto: JT)

Vogelenbuurt
Aaltjes zoon Mosis woonde op de Nieuwe Koekoekstraat 37 bis. Hij is in 1943 vermoord in Sobibor. Op dat adres hebben ook nog de zussen Elisabeth, Saartje en Cato Kuijt gewoond, die alle drie in Auschwitz vermoord zijn. De zussen, naaisters, waren ongehuwd.

Voor dit adres kwamen er vier steentjes: voor Mosis Emanuel van Blijdenstijn (1906-1943), Elisabeth Kuijt (1871-1942), Saartje Kuijt (1873-1942) en Cato Kuijt (1877–1942).

Na de legging op de Nieuwe Koekoekstraat (foto: JT)