Een Zilveren Stadsmedaille voor Paul van Vlijmen, de vertrekkende directeur van het Spoorwegmuseum ontving het ere-metaal dinsdag uit handen van cultuurwethouder Jongerius.

Van Vlijmen werd in 1990 directeur van het Spoorwegmuseum, dat op zijn initiatief in 2005 een grootse verbouwing onderging en is uitgegroeid tot één van de grootste cultuurattracties van Nederland.

Door de verbouwing kon de collectie van het museum overdekt worden opgesteld en voor de toekomst geconserveerd. Het museum trekt tegenwoordig ruim 400.000 bezoekers. Voorheen waren dat er ongeveer 150.000.

Onder zijn leiding zijn er spraakmakende tentoonstelling georganiseerd, waaronder Royal Class en Sporen naar het Front. Recent is er de nieuwe attractie “De Vuurproef” aan het museum toegevoegd. De heer Van Vlijmen won met zijn museum twee prijzen: de Artifex oeuvre award en de internationale prijs de “Thea Award”.

Volgens een persbericht van de gemeente heeft Van Vlijmen ruim 30 jaar een belangrijk stempel gedrukt op het culturele klimaat in Utrecht. Hij is de nestor van de Utrechtse museumdirecteuren, wiens invloed inspirerend en cruciaal was voor de samenwerking tussen de musea.

Zo was hij de drijvende kracht achter grote publieksevenementen zoals de Utrechtse museumnacht (sinds 2001) en “De 7e Hemel” in 2006. Voorts was hij bestuurlid van het CU Kidsfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds regio Utrecht en tot op heden bestuurslid van Theater Kikker. Hij is al jarenlang bestuurslid van de Nederlandse museumvereniging.

In de Zilveren Stadsmedaille is de volgende inscriptie aangebracht:

Drs. P.M.L. van Vlijmen

MuseumMachinist

zette Utrecht

op het juiste Spoor

2014