Door Jim Terlingen - Als reactie op de oplaaiende strijd na de gewelddadige acties van de terreurgroep Hamas waren er dit weekend ook in Utrecht pro-Palestina- en pro-Israël-bijeenkomsten.

Zaterdag was er op het Stadhuisplein een demonstratie tegen de manier waarop de Nederlandse regering omgaat met het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. Ongeveer vijftig aanwezigen droegen tekstborden als 'Save Gaza', 'Geen carte blanche' en 'Niet in mijn naam'. Zie: dit verslag van RTV Utrecht.

Zondagmiddag kreeg de andere kant van het conflict ruimte in een solidariteitsbijeenkomst voor Israël in Zalencentrum Utrecht Zuid (Amaliadwarsstraat), georganiseerd door de Utrechtse rabbijn Aryeh Leib Heintz en zijn vrouw Bracha.

Daarbij spraken achtereenvolgens de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim, vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie), Judith Tielen (kamerlid VVD), Alexander Hendriks (kandidaat BBB) en Soumaya Sahla (politicoloog, deradicaliseringsexpert VVD, ex-Hofstadgroep).

Ephraim gaf het standpunt weer van de Israelische regering en zei dat hij langs het Utrechtse namenmonument is gegaan dat voor het Spoorwegmuseum staat.

Schouten sprak namens de Nederlandse regering nog eens uit dat 'Ja, maar...' niet gepast is na de recente terreuracties. "Israël heeft het volste recht zich te verdedigen", zei de vicepremier. Maar ook: "Blijf elkaar als mens zien."

Sahla liet zich kritisch uit over Iran, die volgens haar Hamas heeft geholpen. Ze riep op om een Iraanse organisatie op de terrorismelijst te zetten en kreeg enthousiast applaus toen ze zei dat er nooit een nucleaire deal gesloten had mogen worden met Iran. 

Overige prominente aanwezigen waren twee voormalige Utrechtse raadsleden: VVD-kamerlid Queeny Rajkowski en Sander van Waveren (kandidaat NSC). In totaal waren er zo’n 150 mensen.

Er waren veel veiligheidsmaatregelen rondom de bijeenkomst. Het adres van de locatie werd pas toegestuurd nadat men zich via de mail had opgegeven. En men moest bij binnenkomst een ID laten zien. Na afloop was er een oproep om geld te geven aan Israël en aan de organisatie van deze bijeenkomst.

Rabbijn Heintz zong aan het eind drie liederen. Links vooraan: Soumaya Sahla en Carola Schouten. Rechts vooraan (vlnr): Judith Tielen, Queeny Rajkowski en Sander van Waveren. Foto: JT