Door Louis Engelman - ‘Als je gezond bent en je hebt tijd, dan kan je best wat voor een ander doen.’ Nannette Sibinga klopt zich er niet over op de borst dat ze sinds drie jaar regelmatig onbetaald meedraait in de opvang van dak- en thuislozen aan het Jansveld 51.

Haar hoofdtaak ligt bij het ‘Smulhuis’, waarin circa 120 vrijwilligers er samen voor zorgen dat elke dag van het jaar tegen een geringe vergoeding een maaltijd wordt geserveerd voor 65 mensen die dat niet zelf kunnen.

Dankbaar werk, vindt Nannette. ‘Het geeft me een goed gevoel iets voor een ander te kunnen betekenen. Het is voor mij voldoende als iemand zegt dat-ie lekker heeft gegeten. Dat is toch leuk om te horen?’

Maar de vrijwilligers liepen dit jaar tegen een probleem aan. De keuken waarin moet worden gewerkt is eigenlijk aftands. De oven werkt niet goed meer en het fornuis heeft z’n beste tijd gehad. Daar komt nog een rammelende afwasmachine bij en een steamer die ook nodig moet worden vervangen. Totale kosten bijna tienduizend euro. En dat geld is er niet.

Vier medewerkers namen daarom het initiatief om op creatieve wijze de benodigde euro’s bij elkaar te schrapen. Oscar Kamerbeek, Dinie Dijkslag, Heico ten Cate en Nannette Sibinga ontwikkelden het idee van ‘Dakloos & Co’. Via dit concept  hopen ze bedrijven, families, vriendengroepen of studentenclubs ervoor te interesseren eenmalig voor de dak- en thuislozen te koken. Die vrijwilligers moeten hiervoor gezamenlijk minimaal 150 euro meebrengen, geld dat in de pot gaat voor de vernieuwde keuken.

Enthousiast vertellen Heico en Nannette dat er sindsdien al twee groepen van tien personen aan hun oproep gehoor hebben gegeven. Medewerkers van woningbouwcorporatie Mitros en personeelsleden van PepsiCo. Zij kregen een programma voorgeschoteld dat iets langer dan een halve dag duurt. Niet alleen wordt de dagopvang bezocht en de maaltijd voorbereid, de deelnemers kunnen ook praten met iemand over ‘het leven op straat’, of een wandeling maken langs plekken die voor dak- en thuislozen belangrijk zijn.

‘Ze ontdekken daarmee een voor hen onbekende wereld’, aldus Heico. Overigens wordt de maaltijd niet samen met de daklozen genuttigd. Nannette: ‘Nee, dat zou gaan lijken op aapjes kijken. Dat willen we niet.’

Heico (51) en Nannette (29) doen hun vrijwilligerswerk naast hun baan en studie. Beiden denken dat ook een eenmalige ondersteuning van het Smulhuis veel voldoening kan bieden. Zo stellen ze zich voor hoe een verjaardag op deze alternatieve manier wordt gevierd. Met familie of vrienden samen toewerken naar een eenvoudig diner geeft een goed gevoel, weten ze uit ervaring.

De initiatiefnemers zijn inmiddels bezig het project uit te breiden naar cafés en restaurants in de stad. Heico: ‘We doen de deelnemers dan de suggestie om na afloop daar wat te gaan drinken of eten. Van de opbrengst daarvan krijgen wij tien procent. Dat geld gaat weer in de pot voor de keuken.’ Hij vertelt met café Le Journal hierover al afspraken te hebben gemaakt. Met bar-restaurant Aperitivo is hij nog in gesprek.

Belangstellenden voor een kookbeurt bij het Smulhuis, voor donaties of voor een positie als vrijwilliger, kunnen contact opnemen via de mail: dakloosenco@gmail.com.